• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uuel aastal uue hooga

  Pärast võrdlemisi lühikest pühadeperioodi läheb elu finantsmaailmas täie hooga edasi ning juba uue aasta teisel nädalal algab USAs tulemuste avalikustamise hooaeg.

  Välismaalt on meieni palju põnevat tulemas. Kindlasti hoiavad investorid ja kõik eluasemelaenu võtjad silma peal Euroopa Keskpanga igakuisel koosolekul, kus otsustatakse baasintressimäära muutmise üle. Viimati langetas keskpank intressimäära detsembri alguses 0,25 protsendipunkti, 1%-le. On kaheldav, et kõigest kuu hiljem kärbib keskpank veel 0,25 protsendipunkti võrra määra, sest loodetavasti on jõuluperiood turge piisavalt elavdanud.
  Nagu tavaks on saanud, avab tulemuste avalikustamise hooaja USA alumiiniumihiid Alcoa, kes viimastel kvartalitel on investoreid pettumustega tervitanud. Sisuliselt on iga päev mõni huvitav ettevõte oma tulemusi avalikustamas, mis investoril puhata ei lase. Kui jõulukinkidest on raha veel üle jäänud, siis häid ostukohti kindlasti leidub.
  Teatavasti on neljas kvartal ettevõtetele  tavaliselt aasta tugevaim just tänu pühadeperioodile. USA tänupühade tugevad müüginumbrid näitasid, et inimesed jahivad üha rohkem allahindlusi ja on valmis raha letile laduma. See loob eeldused, et ka jõulumüük tuleb edukas, kuigi tihenenud konkurents ja suuremad allahindlused võivad firmadele kaasa tuua vähenenud marginaalid.
  Eestis saame kohe esimesel nädalal teada detsembrikuise ja terve 2011. aasta tarbijahinnaindeksi numbrid. Kindlasti aasta lõikes ületab 2011. aasta inflatsioon mullust näitajat, mil hinnad kerkisid 3 protsendi võrra. Seni kõige rängem hinnatõus oli 2008. aastal, mil statistikaameti andmeil küündis inflatsioon 10,4 protsendini. Eurotsooni esialgse inflatsiooninumbri saame isegi kaks päeva varem teada kui Eesti oma ning Euroopa Liidu üleüldine number tuleb 17. jaanuaril.
  Pole kahtlustki, et nii aktiivsele kui ka hobiinvestorile on algava aasta esimene kuu kindlasti huvitav. Põnevaid uudiseid on oodata nii makrotasandilt kui ka ettevõtetelt. Seniks aga laadige pühade ajal akud täis ja alustame 2012. aastal koos juba uue hooga. Häid pühi ja edukat uut aastat börsidel!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Trükitööstuse TOPi III koht: rahatrüki masinad vuravad hoolega
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.
Rakverre hakkab kerkima uusi kortermaju, ehitusplaane peab ka hambakliinik
Rakveres võib lähiaastatel näha uusi ehitusplatse: linna äärde plaanitakse uusi kortermaju ning ehitusplaane peab ka kesklinnas asuv hambakliinik. Juba praegu käib vilgas töö vanas politseimajas, kuhu järgmisel suvel elanikke oodatakse.
Rakveres võib lähiaastatel näha uusi ehitusplatse: linna äärde plaanitakse uusi kortermaju ning ehitusplaane peab ka kesklinnas asuv hambakliinik. Juba praegu käib vilgas töö vanas politseimajas, kuhu järgmisel suvel elanikke oodatakse.