22. detsember 2011 kell 21:00

Uuel aastal uue hooga

Pärast võrdlemisi lühikest pühadeperioodi läheb elu finantsmaailmas täie hooga edasi ning juba uue aasta teisel nädalal algab USAs tulemuste avalikustamise hooaeg.

Välismaalt on meieni palju põnevat tulemas. Kindlasti hoiavad investorid ja kõik eluasemelaenu võtjad silma peal Euroopa Keskpanga igakuisel koosolekul, kus otsustatakse baasintressimäära muutmise üle. Viimati langetas keskpank intressimäära detsembri alguses 0,25 protsendipunkti, 1%-le. On kaheldav, et kõigest kuu hiljem kärbib keskpank veel 0,25 protsendipunkti võrra määra, sest loodetavasti on jõuluperiood turge piisavalt elavdanud.

Nagu tavaks on saanud, avab tulemuste avalikustamise hooaja USA alumiiniumihiid Alcoa, kes viimastel kvartalitel on investoreid pettumustega tervitanud. Sisuliselt on iga päev mõni huvitav ettevõte oma tulemusi avalikustamas, mis investoril puhata ei lase. Kui jõulukinkidest on raha veel üle jäänud, siis häid ostukohti kindlasti leidub.

Teatavasti on neljas kvartal ettevõtetele  tavaliselt aasta tugevaim just tänu pühadeperioodile. USA tänupühade tugevad müüginumbrid näitasid, et inimesed jahivad üha rohkem allahindlusi ja on valmis raha letile laduma. See loob eeldused, et ka jõulumüük tuleb edukas, kuigi tihenenud konkurents ja suuremad allahindlused võivad firmadele kaasa tuua vähenenud marginaalid.

Eestis saame kohe esimesel nädalal teada detsembrikuise ja terve 2011. aasta tarbijahinnaindeksi numbrid. Kindlasti aasta lõikes ületab 2011. aasta inflatsioon mullust näitajat, mil hinnad kerkisid 3 protsendi võrra. Seni kõige rängem hinnatõus oli 2008. aastal, mil statistikaameti andmeil küündis inflatsioon 10,4 protsendini. Eurotsooni esialgse inflatsiooninumbri saame isegi kaks päeva varem teada kui Eesti oma ning Euroopa Liidu üleüldine number tuleb 17. jaanuaril.

Pole kahtlustki, et nii aktiivsele kui ka hobiinvestorile on algava aasta esimene kuu kindlasti huvitav. Põnevaid uudiseid on oodata nii makrotasandilt kui ka ettevõtetelt. Seniks aga laadige pühade ajal akud täis ja alustame 2012. aastal koos juba uue hooga. Häid pühi ja edukat uut aastat börsidel!

Hetkel kuum