Väinu Rozental • 10. jaanuar 2012 kell 9:41

Rannu vallavanem: ilmselt uued töökohad suurendasid tulumaksu laekumist

Vallajuhina on võib-olla imelik öelda, et üksikisiku tulumaksu suur tõus eelmisel aastal on meie jaoks väike mõistatus, tunnistas Rannu vallavanem Maano Koemets.

Tema kinnitusel pole nad jõudnud võimalikke põhjuseid veel põhjalikult analüüsida. „Volikogu liikmed aasta lõpus ka küsisid, et kust see kasv tuleb,“ lausus Koemets ja lisas, et paljud valla ettevõtjad on öelnud, et nemad ei ole palgakulusid suurendanud ja palkasid tõstnud.

Maksuameti andmeist nähtub, et kõige enam on üksikisiku tulumaksu laekumine kasvanud  2011. aastal võrreldes 2010. aastaga mitte sugugi Tallinna läheduses asuvates valdades. Kõige enam, 28,2% on tulumaksu laekumine tõusnud Rõngu vallas. Järgnevad Luunja vald (tõus 17,6%), Noarootsi vald (16,7%), Vastse-Kuuste vald (15,1%), Haaslava vald (14,6%), Rannu vald (14,1%), Maidla vald (14%) jt.

Äripäev küsis mitme selle tabeli tipus oleva valla juhilt, miks on maksutulu nende vallas kasvanud.

Maano Koemetsa sõnul võis kasvu taga olla uute töökohtade loomine. „Näiteks vallas tegutsev metallitööfirma OÜ Harry Metall laiendas oma tootmist ja ehitas eelmisel aastal uue tootmishoone,“ rääkis Koemets. „Firma palkas juurde umbes paarkümmend inimest. Samuti on tootmist laiendanud OÜ Põltsamaa Meierei Juustutööstus, kuid kas nad töötajate arvu on suurendanud, ma öelda ei oska.“

Koemets lisas, et ilmselt on ka valla inimesed saanud tänu uute töökohtade loomisele tööd, aga üldiselt käib üksjagu palju inimesi väljastpoolt. „See on viimaste aastate trend, et ettevõtjad ei leia kohapealt tööjõudu,“ sõnas Koemets. „Näiteks Põltsamaa Meierei Juustutööstus pani käima bussi Tartusse, et vedada spetsialiste ja töötajaid.“

Koemetsa sõnul oleks omavalitsuse seisukohast muidugi hästi hea, kui maksutulu kasvab stabiilselt. „Kui liigud püstloodis üles, siis kukud ka valusamalt,“ selgitas ta. „Samuti mõjub väikese valla sündroom. Kui vallas on 1000 tööealist, siis ka 10-20 inimest juurde või maha avaldab kiiresti mõju.“

Koemetsa andmeil oli Rannu vallas 2010. aastal 1745 elanikku ja 2011. aastal 1770 elanikku. „Praeguse seisuga elab meie vallas kahjuks vaid 1713 inimest, nii et selle aasta eelarve tulubaasi osas ootame esimeste kuude tulumaksu laekumisi,“ lisas ta.

Hetkel kuum