Ave Lepik • 24. mai 2012 kell 6:19

Ansip rääkis Brüsselis Euroopa digitaalsest ühisturust

Eile arutasid Euroopa Ülemkogu mitteametlikul kohtumisel Brüsselis Euroopa Liidu liidrid majanduskasvu ning tööhõive ergutamise võimalusi.

Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy sõnul oli kohtumise eesmärk vahetada mitteametlikus õhkkonnas avameelselt mõtteid ja valmistada ette plaanipärast tippkohtumist juuni lõpul. Siduvaid kokkuleppeid ega otsuseid kohtumisel ei tehtud, vahendab valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Mõttevahetuse keskmes olid liikmesriikide majanduspoliitika ja reformid, siseturu arendamine, majanduse rahastamine, töökohtade loomine jms.

Peaminister Andrus Ansip märkis oma sõnavõtus, et ehkki kohtumise märksõnaks on majanduskasvu ergutamine, on kasvuküsimusi ning tööhõive suurendamist tegelikult arutatud kriisi algusest saadik. „Majanduskasvu eeldused sisalduvad juba olemasolevates kokkulepetes,“ ütles Ansip. „Kasvu tagavad struktuurireformid, toimiv siseturg ja eelarvedistsipliini tagavate reeglite järgimine, mitte nende muutmine.“

Ansip jagab Euroopa Komisjoni seisukohta, et võlgadel põhinev majanduskasv ei ole jätkusuutlik.

Peaminister avaldas tugevat toetust ka siseturu edasiarendamisega seotud ettepanekutele, mille komisjon esitas Euroopa päeva puhul tehtud avalduses 9. mail. „Meie suutmatus siseturu põhimõtteid piisava otsustavusega rakendada on olnud ilmselgelt üheks majanduskasvu pärssivaks teguriks,“ ütles Ansip. „Teenuste direktiivi rakendamine tooks arvutuste kohaselt 1,8 protsendipunkti kasvu aastas. Digitaalse ühisturu loomine hoogustaks majanduskasvu veelgi rohkem.“

Ansipi sõnul on ka sellistel kiiret mõju andvatel meetmetel nagu Euroopa Investeerimispanga laenuvõime suurendamine ning projektivõlakirjade kasutuselevõtmine suurem väärtus siis, kui me suudame Euroopa Liidus luua täielikult toimiva ühise turu. „Samas ei tohi me unustada, et Euroopa Liidu uus eelarve on investeeringute eelarve ja seega tohutu majanduskasvu ergutava potentsiaaliga,“ ütles Ansip. „Meil on võimalus sellest kujundada kvaliteetset kasvu toetav eelarve, kasutagem seda.“

Hetkel kuum