Sirje Rank • 4. juuni 2012 kell 14:18

Rehn: ESM võiks laenata pankadele otse

Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn ütles täna, et raskustes euroala pangad peaksid saama euroala alalisest päästemehhanismist ESM otse abi taotleda.

See tähendaks, et abi ei paluks mitte riik, millega kaasneks range majandusprogramm, vaid pangad. Taoline lahendus aitaks Rehni sõnul võlakriisi pidama saada ning oleks esimene samm nn pangaliidu suunas, vahendas agentuur Bloomberg.

Saksamaa on taolisele lahendusele vastu, ehkki mõte on viimastel päevadel leidnud üha enam kaalukaid toetajaid. Teiste hulgas Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi.

"Oleme kaalunud seda kui tõsist võimalust, mis aitaks riikide ja pankade omavahelised tihedad sidemed katkestada," ütles Rehn. "Seda alternatiivi, kus pankade rekapitaliseerimine toimuks otse, on oluline kaaluda," lisas ta.

Läinud nädalal tegi sellise ettepaneku Euroopa Komisjon. Mõtet toetab ka Prantsusmaa uus valitsus, minnes vastuollu Saksamaa kantsleri Angela Merkeli seisukohaga, et igasugune abi pankadele peab minema läbi vastava riigi valitsuse, et kindlustada abi tingimuste täitmine. (See aga tähendaks, et taoline riik ei saaks enam turgudelt laenata ja sõltuks täielikult euroala abimehhanismidest – toim.)

Hetkel kuum