Indrek Kald • 24. september 2012 kell 5:54

ÜRO peasekretär plaanib külastada Eestit

ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon kinnitas kohtumisel president Toomas Hendrik Ilvesega soovi lähiajal Eestit külastada.

USAs töövisiidil viibiv Ilves kohtus ÜRO Peaassamblee istungjärgu raames organisatsiooni peasekretäriga. Ilves kinnitas Eesti jätkuvat valmisolekut pakkuda teistele riikidele tuge e-valitsemise ja riiklike e-teenuste arendamisel.

"E-tervise süsteem, e-valitsus, e-maksuamet, internetipõhine valimine ja mitmed teised taolised lahendused tõstavad efektiivsust, vähendavad kulusid ja korruptsiooni. Eesti on jätkuvalt valmis oma kogemust globaalsel tasandil jagama," sõnas ta.

President meenutas kohtumisel, et Eesti on IT-lahenduse osas aidanud juba selliseid riike nagu Palestiina ja Moldova ning nüüd ka Tuneesiat.

Eesti riigipea rõhutas vajadust tagada globaalne internetivabadus. "Internetivabadus ja demokraatia käivad käsikäes. Internet suurendab ideede ja informatsiooni vaba liikumist ja seda ei tohiks piirata. See on teema, millega tuleb riikide üleselt tegeleda," ütles Ilves.

Presidendi sõnul on rahvusvahelisel tasandil märgata murettekitavaid arenguid internetivabaduse tagamises ja see ei puuduta sugugi ainult Põhja-Aafrikat, Kesk-Aasiat ja Lähis-Ida.

"Liiga paljud riigid räägivad internetivabadusest kui ohust julgeolekule. Küberjulgeolek on vajalik kriminaalse tegevuse takistamiseks, mitte selleks, et piirata kodanike mõtte- ja infovahetust või virtuaalset kogunemist," lisas ta.

ÜRO peasekretär tänas Eestit IT-alase kogemuse jagamise eest ning kinnitas, et Eesti panus on jätkuvalt hinnatud ja oodatud.

Ilves rääkis kohtumisel Ban Ki-Mooniga ka Eesti eesmärgist saada ÜRO Inimõiguste Nõukogu liikmeks.

Hetkel kuum