27. september 2012 kell 21:00

Nokia võib peatada dividendi maksmise

Nokia põletab oma rahavarusid ettevõtet paremusele pöörates ja võib olla sunnitud tegema midagi, mida nad ei ole teinud aastakümneid – mitte maksma dividendi, vahendas Bloomberg.

Kahjumlik telefonitootja põletab kuus umbes 300 miljonit dollarit ehk 230 miljonit eurot raha. Paljud investorid ja võlausaldajad ütlevad, et ettevõte jookseb rahast tühjaks.

“Nokiale on kõige tähtsam pöörata ringi müük ja jõuda kasumisse nii kiiresti kui võimalik,” ütles SEB fondijuht Mikael Anttila. “Kuni selle ajani on neil mõistlik mitte maksta dividendi, mis aitab säilitada raha.”

Nokia on maksnud dividendi igal aastal alates vähemalt 1989. aastast, mille kohta on olemas elektroonilised andmed.

Tõenäoliselt ei maksa Nokia dividendi 2012. aasta eest. Et säilitada senisel tasemel dividendid (20 senti aktsia kohta), kuluks Nokial aastas 750 miljonit eurot, mis tühjendab kiiresti ettevõtte pangakonto jäägi.

Nokia pressiesindaja Doug Dawson keeldus ettevõtte dividendiplaane kommenteerimast. Tavaliselt teatab ettevõte dividendiplaanist jaanuaris, kui avaldab neljanda kvartali tulemused.

Nokia teenis esimesel poolaastal 2,34 miljardit eurot kahjumit ja analüütikud prognoosivad ettevõttele veel vähemalt kuueks kvartaliks kahjumit. Juuni lõpuks oli Nokia rahajääk kahanenud 4,2 miljardile eurole ja Standard & Poor’si prognoosi kohaselt on see aasta lõpuks alla 3 miljardi euro. Nokial on üleval 5,2 miljardi euro eest võlga. Sellest 1,25 miljardi eurose võlakirja tähtaeg saabub 2014. aasta veebruaris.

Kui Nokia lõpetaks dividendi maksmise, oleks see valus. Eriti valusalt lööks see neid, kes on pidanud dividendi tasuks kannatuste eest, mis väljendub aktsia pikaajalises languses. Aastaga on Nokia aktsia kukkunud 47,6 protsenti. Suhteliselt vähe on kasu teadmisest, et aktsia dividenditootlus on 9,8 protsenti, kui ettevõte tõesti loobuks omanikutulu maksmisest. Kuna tegemist on kahjumliku ettevõttega, ei ole ka aktsia P/E suhtel positiivset näitu. Aktsia on vaid veidi odavam raamatupidamisväärtusest (P/B 0,84).

Hetkel kuum