Sirje Rank • 29. oktoober 2012 kell 7:28

Leedus suurim toetus sotsidele

Leedu parlamendivalimistel kogus suurima toetuse seni opositsioonis olnud sotsiaaldemokraatlik partei, mis hakkab moodustama riigi järgmist valitsust.

Eile toimunud teise valimisvooru järel said sotsiaaldemokraadid 141 kohaga parlamendis 38 kohta. Senise peaministri Andrius Kubiliuse konservatiivid said 32 kohta. Esimese valimisvooru võitnud tööpartei jäi teise vooru järel 30 kohaga kolmandaks, vahendas agentuur Bloomberg.

Esimese valimisvooru järel alustasid koalitsioonikõnelusi Algirdas Butkeviciuse juhitud sotsiaaldemokraadid, Venemaal sündinud ettevõtja Viktor Uspaskihhi juhitud tööpartei ning Leedu ametist tagandatud endise presidendi Rolandas Paksase korra ja õigluse partei.

Leedu tööpartei üks valimislubadusi oli tõsta miinimumpalk praeguselt 800 litilt (232 eurolt) 1509 litile (437 eurole) kuus ning alandada toiduainete käibemaksu. Sotsiaaldemokraadid tahaksid Leedu ühinemist euroga 2014. aastast aasta võrra edasi lükata ning muuta üksikisiku tulumaksu määrasid soodsamaks neile, kes teenivad kõige väiksemat sissetulekut.

Võimult lahkuv Andrius Kubiliuse valitsus oli Leedu taasiseseisvumise järel esimene valitsus, mis püsis ametis terve ametiaja.

Kubiliuse valitsus kärpis kriisiaastatel 2009 ja 2010 palku ja tõstis makse, samal ajal kui SKP kahanes pea neljandiku võrra. Plaan kärpida eelarvedefitsiit tänavu 3%-le SKPst võrreldes 9,4%ga aastal 2009 on Leedu laenukulud viinud rekordiliselt madalale.

Prognoosi järgi kasvab Leedu majandus tänavu 2,5% ja tulevala aastal 3%, kuid kõrge töötus on kaasa toonud massilise väljarände.

Hetkel kuum