• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 04.11.12, 23:00

Mängutarkvara tootja tuleb Eestisse

Eestis alustab tegevust kasiinomängude tarkvara pakkuv firma HoGaming, mille siinne tütarfirma Ho Broadcasting Estonia kavatseb esialgu palgata 90 inimest. Konkurente ettevõttel Eestis ei ole, kohalike firmadega võisteldakse ­ainult tööjõu pärast. Inglismaa ja Iiri saarte vahel asuval Mani saarel registreeritud ettevõtte seni ainsad stuudiod asuvad Manilas Filipiinidel. Sealt teenindatakse kogu Aasiat. Eestisse luuakse nende Euroopa keskus.
Ho Broadcasting Estonia tegutseb Tallinnas Mustamäel Baltika endistes tootmisruumides, kus ettevõtte käsutuses on ligikaudu 2000ruutmeetrine pind. Kuigi suuremalt jaolt ehitustööd alles käivad, on valminud juba esimene stuudio, kus käis möödunud teisipäeval vilgas sagimine –õpetati välja esimesi diilereid, kes alustavad tööd novembris.
Ho Broadcasting Estonia juht Mathias Larsson rääkis, et ühe sellise stuudio töös hoidmiseks on tarvis 90 inimest. Neist 40 on firmal juba leitud, kuid aktiivne otsimine jätkub. “Keeruline on piisavalt tööjõudu leida,” märkis ta.
Eestisse meelitas soodne ärikeskkond. Larsson rääkis, et Eestisse otsustati tulla soodsate võimaluste tõttu: “Siin on hea infrastruktuur, võimalused kiireks internetiühenduseks, soodne palgata tööjõudu ning muretseda kontoriruume. Mujal oleks see tunduvalt keerulisem.”
Kuigi sisuliselt on töö tavalises kasiinos väga sarnane sellega, mida tehakse Ho Broadcastingu stuudiotes, saavad väljaõppe ka varem diilerina töötanud. “Uute töötajate puhul on kaks asja: kõigepealt õpetame neile, kuidas diileritööd teha, seejärel tutvustame tarkvara,” selgitas Larsson. Veebis diilerina töötamiseks ei ole tema sõnul vaja spetsiifilisi omadusi peale perfektse inglise keele. “Kes siia tööle tahab tulla, peab suutma töötada kaamera ees. Kuna reaalselt kedagi vastas ei istu, räägid sisuliselt iseendaga, mis võib raskeks osutuda,” tõdes firma juht.
Praeguseks tööle palgatud inimesi on treenitud üle kahe nädala, mis on selleks minimaalne aeg, kuid Larssoni kinnitusel kestab väljaõpe, kuni tulevastel diileritel on uus amet selge. Selleks on kohale kutsutud parimad diilerid Aomenist, kus on Larssoni sõnul maailma suurim hasartmängukeskus, enam kui kolm korda suurem Las Vegasest.
“Sellega kindlustame, et meil on kõige paremini treenitud diilerid maailmas. See on meie firma jaoks väga oluline. See on ka inimeste palkamise juures oluline aspekt, sest nad saavad samal ajal palka ja maailma parima väljaõppe,” selgitas Larsson.
Larssoni kinnitusel ei ole sellises kasiinos võimalik petta. Diilerite tegevust salvestatakse pidevalt kahe kaameraga, samuti on seal, nagu tavaliseski kasiinos, nn pit boss’id, kes juhivad diilereid ja hoiavad laudadel silma peal.
Luuakse kokku neli stuudiot. Ühe stuudio loomine, kui töötajate palgad välja arvata, maksab ettevõttele 250 000–300 000 eurot. Eestisse on plaanis luua veel kolm stuudiot, mis tähendab kokku 360 inimese palkamist.
“Kui me Eestis piisavalt töötajaid ei leia, oleme sunnitud otsima mujalt riikidest,” tõdes Larsson, kuid märkis, et nende jaoks on oluline kaasata oma tegevusse võimalikult palju kohalikke. Nii on juba tehtud koostööd mitme Eesti firmaga, näiteks tehnika on firma saanud ASist Võrguvara, valgustust ja mikrofone pakub neile IS Music Trading OÜ ning ehitustöid teeb Cityhaus Project OÜ. Välistatud ei ole koostöö veel teistegi Eesti ettevõtetega. Larsson märkis, et firma võib tuua Eestisse veel teisigi osakondi, näiteks kõnekeskuse.
Kommentaar
Teoreetiliselt on tulevikus koostöö võimalik
Madis Jääger, Olympic Entertainment Group ASi tegevjuhtTeadaolevalt ei ava nad otseselt kasiinosid ning seetõttu ei saa neid pidada ka Olympicu sisuliseks konkurendiks.Tegemist peaks olema hasartmänguoperaatoritele teenuseid osutava ettevõttega, mistõttu tegutsevad nad B2B sektoris ega ole suunatud lõpptarbijale.Samas ei ole päris üheselt selge, kuidas Eesti seaduste kontekstis on lood erinevate lubade ja ka hasartmängumaksuga. Kuna meile kuulub internetikasiino olympic-online.com, siis on koostöö sarnase teenuse puhul tulevikus teoreetiliselt võimalik – seda siiski vaid eeldusel, et vastavat teenust osutatakse kooskõlas kõigi kehtivate seadustega.Kui konkurentsist rääkida, siis tõepoolest ainult tööjõuturu kontekstis. On ju Olympic praegu selgelt suurim lauamänge pakkuv kasiinooperaator ning meie diilerid saavad nii korraliku algväljaõppe kui ka hiljem regulaarset täiendkoolitust.Meie diilerite tase on kõrge ning seetõttu oleme professionaalsete kasiinodiilerite pärast pigem pidanud konkureerima teistes riikides sarnast tööd pakkuvate ettevõtetega.Seega siis sellelaadses konkurentsis ei ole meile midagi uut.
 
Eesti IT-keskuste head mainet on maailmas üha enam näha
Kaari Simson, Playtech Estonia OÜ tegevjuhtMe suhtume igasse konkurenti lugupidamise ja austusega.Playtechil on Eestis eelkõige arenduskeskus ja siin on meie konkurentideks kõik IT arenduse vallas tegutsevad ettevõtted.Eestit kui võimekate IT arenduskeskuste asukohta on maailmas üha rohkem näha, ilmselt on Playtechilgi Skype’i ja teiste edukate Eesti IT-ettevõtete kõrval siin oma oluline roll.Loodetavasti julgustab välismaiste ettevõtete huvi siin tegutsemise alustamise vastu meie noori otsustama veelgi enam just IT-hariduse kasuks.
Mis on mis
HoGaming
Esimene ettevõte, mis hakkas 2001. aastal pakkuma reaalajas töötava internetikasiino teenust. Tol ajal ei olnud turg sellise teenuse jaoks valmis – nii tehnoloogia kui ka internetiühenduse kiirus olid piiratud. Hoolimata sellest on firma olnud üle 10 aasta tegev.Algul tegutseti Antigual, seejärel Costa Ricas ning nüüd ollakse Filipiinidel. Samuti on muutunud firma suunitlus, varem ka veebikasiino operaatorina tegutsenud HoGaming on nüüd vaid tarkvara pakkuja.tarkvara on aastate jooksul arendatud ja praegusel kujul oli see turustamiseks valmis 2009. aastal, olles nüüd enim arenenud tehnoloogia turul.
Tasub teada
Kuidas toimib kasiinostuudio
Stuudios on kümme tavalist kasiinolauda kolme erineva mänguga.Iga laua kohal on LCD-ekraan ja kaks kaamerat – üks, mis annab otsepildis edasi diileri tegevust, ning teine, mis seda salvestab.Ekraani vahendusel suhtleb diiler inimestega, kes osalevad mängudes interneti kaudu.Mängija siseneb internetikasiino leheküljele, mis kasutab Ho Broadcastingu teenust.Valides endale sobiva mängu, jõuab ta lehele, kus on näha otsepilt stuudios laua taga seisvast diilerist.Mäng toimub samamoodi nagu tavakasiinos, selle erinevusega, et mängijad on oma kodus ning suhtlus diileriga toimub ekraani ja mikrofoni abil.iga kaardimasina küljes on pisike skanner, mis tunneb ära kaardi numbri ja masti, nii jõuab mängijani kohe info, milliseid kaarte pakist võeti.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.07.24, 15:46
Eesti inimesed eelistavad suvel üha enam alkoholivaba õlut, siidrit või longdrinki
Käes on suur suvi ning põhiline puhkuste aeg. Ekslikult arvatakse, et soe suveaeg kipub paljudele eestlastele koos alkoholiga mööduma. Aastast aastasse on kasvanud aga just alkoholivabade toodete populaarsus ning seda mitte üksnes suvel, vaid üleüldiselt – kasvanud on nii alkoholivabade toodete hulk kui ka tarbijate nõudlus.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele