6. november 2012 kell 21:00

Veidi Eestigi börsifirma tuli raskustest välja

HKScani võiks pidada ka Eesti börsiettevõtteks. Viis ta meilt minema börsiettevõtte Rakvere Lihakombinaad ning neile kuulub ka Tallegg.

HKScani aktsia tegi eile päeva sees suisa 8,7protsendise tõusu, mis on suurim tõus alates 2011. aasta oktoobrist.

Ettevõte on pikka aega olnud hädas Rootsi operatsioonidega, mis nüüd tulid kahjumist välja. Rootsi on Soome börsifirmale suurim turg, mis annab käibest 40 protsenti. Esimesel poolaastal tegi see üksus kahjumi, kuna Rootsi kroon tugevnes, mis tõi kaasa kasvanud impordi, muutes jaekaupmeestele kohaliku liha hinna tõstmise probleemseks.

Rootsi üksuse intressi- ja maksueelne ehk EBIT-kasum kahanes kolmandas kvartalis aastaga 5,4 miljonilt eurolt 3,2 miljonile eurole. Teises kvartalis tegi üksus 4,2 miljonit eurot ja esimeses kvartalis 5,5 miljonit eurot kahjumit.

Kompanii reorganiseeris Rootsis tootmist ja koondas 220 töötajat, et parandada tulemust kümne miljoni euro võrra.  Kompanii kolmanda kvartali käive kasvas aastaga 618 miljonilt eurolt 623 miljonile eurole. Maksueelne kasum kasvas 23,1%, 6,9 miljonile eurole.

Baltimaades vähenes käive 1,3 protsenti, 44,3 mln eurole. EBIT-marginaal paranes Baltimail 7,6 protsendilt 8,1 protsendile. Efektiivsust tõstsid Talleggis lihatöötlemise renoveerimisprojekt. Sigade kasvatamisel ja Rakvere lihatootmises saavutati energiasääst, selgub presentatsioonist investoritele.

Tulevikust rääkides kurtis ettevõte, et toorliha hindu on raske prognoosida. Ettevõte parandab kasumlikkust lastes toorainehindade tõusu edasi lõpphindadesse. Ettevõte teatas, et seoses Rootsi äri nõrga arenguga ei suuda ettevõte saavutada mullust EBIT-kasumit.

Mida arvata HKScani aktsiast? Minu maitsele on see aktsia kallivõitu. Aktsia P/E on 25, kuid esimesed kaks kvartalit olid Rootsi tõttu väga viletsad. Ehk saab selle suhtarvu soodsamaks, kuid Euroopa majandused ise keeravad halvemusse.

Aktsia on väärt pool raamatupidamisväärtusest ja dividenditootlus on 4,6 protsenti.

Hetkel kuum