Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eestlased rajavad Peipsi taha tehase

  Tuntud Eesti ettevõtjad ja investorid panid raha kokku ning rajavad Venemaale Eesti piiri lähedale pliiakude töötlemistehase.

  25 miljoni euro eest valmiv tehas on Loode-Venemaa piirkonnas ainulaadne ning sellega loodetakse püüda kliente, kes siiani Moskvasse sõitsid.
  Investorite hulgas on Ambient Sound Investments, Jaan Puusaag, Kaido Haamer, Aivar Berzin jpt. Viiendik ettevõttest kuulub Itaalia ettevõttele Engitec Technologies SpA, kes toodab ja hooldab vastavaid tehnoloogiaid. Kogu projekti eestvedajad on aga turvafirma Pristise omanik Indrek Sepp ning Aare Männa. Neist viimane juhtis varem Sillamäel asuvat ASi Ecometal, mis samuti pliiakusid ümber töötleb.
  Slantsõi linna rajatava tehase projekti algus jääb õigupoolest juba aastatesse 2006-2007, kuid 2008. aastal külmutati projekt masu tõttu. Vahepeal õnnestus Sepal ja Männal investoreid kaasata ning tehase ehitus algas mullu juunis.
  Tehases hakatakse järgmisel aastal puhastama, rafineerima ja ümber sulatama kasutatud pliiakusid. Lõpptoodanguks on pliikangid. Plaan on ümber töödelda aastas 35 000 tonni kasutatud pliiakusid. Seda on umbes 2,5 korda rohkem kui Sillamäe Ecometali tehases.
  35 000 tonni akudest  saadakse umbes 25 000 pliid. "Järgmisel aastal me püüame ümber töödelda 25 000 tonni akusid. Ülejärgmine aasta ehk 2015 töötab tehas täisvõimsusel ehk töötleb 30 000 tonni," rääkis Ecomet Invest juhatuse esimees Avo Kaasik plaanidest.
  Venemaal leidub praegu tehaseid, mille võimsus on nii 30 000 tonni kui ka 60 000 tonni aastas. Eestlaste tehas hakkab ümber töötlema kogu Loode-Venemaa regiooni kasutatud pliiakusid. "Kui täna veetakse akusid Moskva tehasesse, siis meie oma tehasega saame luua konkurentsieelise logistikaga - meieni on vähem maad tuua ja saame maksta nende akude eest konkurentsivõimelisemat hinda," sõnas Kaasik.
  Miks otsustati Slantsõ kasuks ja kuidas kaasati investorid, loe juba tänasest Äripäeva paberlehest.
  Autor: Alyona Stadnik, Kiiev, Ave Lepik
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
LHV aktsia tõus aitas Balti ja Tallinna indeksid kindlalt plussi
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.