Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti akutöötleja on Peipsi taga oluline tööandja

    Ecometal Investi juht Avo Kaasik.Foto: Andras Kralla

    Narva Vene piirist vähem kui 100 km kaugusel Slantsõ linnas on pliitootmisega tegelev Eesti ettevõte Ecomet Invest oluline tööandja, keda toetab ka kohalik omavalitsus.

    Asutatud 1999.

    Omab Venemaa tütarettevõtet „Ecorusmetal“, kelle põhitegevus on kasutatud pliiakude kogumine, nende ümbertöötlemine keskkonnaohutut tehnoloogiat kasutades ning plii ja pliisulamite tootmine Peipsi järve taga Slantsõs Loode-Venemaal.

    Omab Eesti tütarettevõtet ERM Service OÜ, kelle põhitegevusala on plii müük Euroopas.

    Ecorusmetal ehitas laokompleksi juba 2007-2008, 2012 suvel algas kasutatud pliiakude ümbertöötlemistehase ehitus.

    Eesmärk on tehas 2016. aastal täismahus käima saada ja kasumit teenida.

    Juhatuse liikmed: Avo Kaasik, Aare Männa

    Omanikud:Ambient Sound Investments OÜ (Toivo Annus, Ahti Heinla, Priit Kasesalu, Jaan Tallinn) (17,87%),Itaalia firma ENGITEC TECHNOLOGIES S.P.A. (15,48%),EFM Holding OÜ (Kaido Haamer) (14,89%),Harilaid OÜ (Aare Männa) (12,01)Masa Invest OÜ (Avo Kaasik 55% ja Ingman Development Oy Ab 45%) (11,91%), Indrek Sepp Konsultatsioonid OÜ (Indrek Sepp) (9,83%),Vestman Energia AS (suurosaslus Aivar Berzin, Merit Berzin) (5,96%), Alving OÜ (Jaan Puusaag)(4,3%), Storensen OÜ (Jaanus Paeväli) (4,17%), Sapling Capital OÜ (suurosalus Aare Võsu, Heidi Võsu) (3,57%).

    Allikas: ettevõtte majandusaruanne

    Kuidas läheb Ecomet Investil Venemaal äri ajades, rääkis ettevõtte juht ja üks omanikke Avo Kaasik.
    Kuidas Ecomet Investil Venemaal läheb? Kas aasta lõpul saate rääkida tulust?
    Ecomet Investi tütarettevõte Venemaal Ecorusmetal alustas pliiakude ümbertöötlemist ja pliitootmist aasta alguses, kuid kogu aasta oleme veel käivitusfaasis. Selle aasta ümbertöötlemismahuks kujuneb umbes 8000 tonni akusid, mis on umbes 25% tehase tootmisvõimsusest. Tänavu häälestasime seadmeid ja katsetasime uut tehnoloogiat.
    Pliipasta topelt-desulfureerimist teistel sarnastel tehastel ei ole ning selle käivitamine on inseneridele aeganõudev töö. Selle tehnoloogia abil väheneb oluliselt jäätmete kogus ja plii väljatulek ning puhtusaste suureneb. Selle aasta käive tuleb 7-8 miljoni eurot. Tehase käivitusperioodi tõttu jääme sel aastal veel kahjumisse.
    Milles täpselt seisneb Venemaa tütarettevõtte tegevus ja milles emaettevõtte tegevus Eestis?
    Tütarettevõte Ecorusmetal tegeleb pliiakude ümbertöötlemise ja pliitootmisega. Tehase ehitus algas 2012. aasta suvel ja seadmete paigaldus lõppes 2014 lõpus. Emaettevõte Eestis (AS Ecomet Invest) on valdusettevõte, mis tegeleb strateegia väljatöötamise ja selle realiseerimise ning tehase juhtimise ja finantseerimisega.
    Millised on lähiaja plaanid ja kaugemad perspektiivid? Kas tütarettevõte teeb koostööd ka Eestiga?
    Järgmisel aastal on plaan saavutada tehase nominaalvõimsus ja töödelda ümber 30 000 tonni akusid ja suurendada käivet vähemalt 20 miljoni euroni. Loomulikult on plaanis kasumit teenida ja järgmistel aastatel tehast stabiilselt opereerida. See puudutab järgmist paari-kolme aastat.
    Edasi peame vaatama, kuidas pliiturg areneb ning milline on seis Venemaal. Ecometil on arenguplaane, kuid nendest on vara rääkida.
    Mis puutub koostöösse Eestiga, siis oleme palju seadmeid, mahuteid, tõstukeid ja metallkonstruktsioone ostnud Eesti ettevõtjatelt, samuti osa projekteerimistöid tellinud Eesti projekteerijatelt. Plii transport käib samuti osaliselt läbi Eesti sadamate. Nii et meie investeeringu abil on paljud Eesti ettevõtjad ja logistikud saanud tööd.
    Kuidas on mõjutanud vastastikused sanktsioonid teie ettevõtte tegevust?
    Otseselt ei ole sanktsioonid meie tegevust mõjutanud ja loodan, et see nii ka jääb. Slantsõ kohalik omavalitsus toetab meie ettevõtmist, kuna anname tööd ligi 90 kohalikule.

    Linn Venemaal Leningradi oblastis Pljussa jõe ääres, alla 100 km Narvast lõunas.

    Vene keeles tähendab linna nimi põlevkivi. Linna majandus tugineb põlevkivi kaevandamisel ja töötlemisel. Kunagi eksporditi põlevkivi ka Eestisse, kus seda Narva elektrijaamas põletati.

    Kui 2005. aastal ettevõte Narva Elektrijaamad lõpetas Slantsõ põlevkivi sisseostu lepingutingimuste rikkumise tõttu, tekitas see Slantsõs tõsise sotsiaalmajandusliku kriisi.

    Elanike arv oli viie aasta eest 33 587.

    Allikas: vikipeedia

    Kuidas on õnnestunud ajada äri praeguse ajani, kui vaadata, et mitmed Eesti ettevõtted on sunnitud Venemaalt lahkuma?
    Eks raskusi ole ettevõtjatel igal pool, kuskil ei tule midagi kergelt. Kuna meie tehase jaoks on 2015 käivitusaasta, siis uued väljakutsed seisavad meil kindlasti ees edaspidi. Võimalik, et mõned ettevõtjad, kes on Venemaal äri pidanud sulgema, on rohkem suunatud eratarbijale ja sel juhul on ehk olnud tegu kohalike tarbijate meelsusega ja sanktsioonidega.
    Meie äri on B2B äri (business to business – ettevõtetevaheline äri - toim) ja väga rahvusvaheline, sest ostjad on suured rahvusvahelised akutootjad ja metallikauplejad.
    Mis on põhilised murekohad äri ajamisel Venemaal?
    Venemaal võtab asjaajamine kaua aega võrreldes Eestiga. Erinevaid riigiameteid on väga palju. Kuna meie tehas käitleb ohtlikke jäätmeid, siis kehtivad meile ka üliranged keskkonna-, projekteerimis- ja ehitusnormid.
    Töötajaid tuleb koolitada ja palju nõuda, et tööviljakus oleks tagatud. Juhtkonna roll protsesside kontrollimisel ja inimeste juhtimisel on Venemaal oluliselt suurem võrreldes Eestiga.
    Venemaal on väga tähtis suulistest kokkulepetest kinnipidamine, nii nagu ka kõikjal mujal, kuid selle vahega, et seal suheldakse telefoni teel ja üksteisega kohtudes rohkem kui Eestis. Eestis saab paljusid asju e-kirja teel korda ajada, Venemaal mitte. Maksete tegemisel peab arvestama paari-kolme päevase viivisega, tihti käib arvestus nädalate kaupa.
    Eelmise aasta (ja ka üle-eelmise) majandusaruandes ütlete, et müügitulu ei ole saanud ja on vaid tekkinud kahjum.
    2014. aastal meil müügitulu veel ei olnud, kuna tehase seadmed said paika sama aasta lõpus. Müügitulu tekkis sel aastal. Venemaa seadused nõuavad, et kõik välisvaluutas antud laenud (meil on eurodes) tuleb konverteerida bilansipäeval rublasse. Seoses rubla olulise nõrgenemisega eelmise aasta lõpus tekkis ka meil laenude ümberhindlusest kahjum, mis tuleb aktsionäridel ja tulevikus teenitavast kasumist katta.
    2014. aasta majandusaruande põhjal tasus Ecomet Invest tütarettevõtte arveid, mille tulemusena on Ecomet Investi kui emaettevõtte kulud ülehinnatud ja kasum alahinnatud. Selle tulemusena on kogu grupil kahjum ja omakapital negatiivne. Kas võtate midagi ette?
    2014. aasta kahjum tekkis suuresti laenude konverteerimisest rubladeks ning seoses rublakursi nõrgenemisega tekkis kahjum kogu grupil. Konsolideerimata omakapital on 7,1 miljonit eurot, kuid konsolideeritult on omakapital negatiivne. Selle lahendame ära omanikulaenude osalise konverteerimisega omakapitaliks. Vajadusel on omanikud valmis ettevõtet finantseeringuga toetama.
    Eesmärk on tehas tuleval aastal täismahus käima saada ja kasumit teenida. Venemaa riske tuleb analüüsida ja nendega arvestada. Meie tehas asub Peipsi taga Slantsõs ja see on ainus selline tehas kogu Loode-Venemaal. Tuleb rahulikult oma tööd teha ja mitte paanikasse sattuda ümber toimuvast. Raskusi on ettevõtjatel igal pool, kuid ei tohi alla anda.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.