Evelin Kalda, ASi Kalev tootekvaliteedijuht
Glükoosi-fruktoosisiirupi puhul tuuakse negatiivsena välja selle kõrget fruktoosisisaldust. Glükoosi kasutatakse enamasti energiaks ja selle jääk säilitatakse organismis glükogeenina, fruktoosi ainevahetusjäägid on aga rasvhapped (sh "halb kolesterool"), mis põhjustavad liigsel tarbimisel rasvumist ja haiguseid.
Kalev kasutab enamasti oma toodetes suhkrut. Osades maiustustes on kasutusel glükoosisiirup ja seda tehnoloogilistel põhjustel (siirupi ja suhkru omadused on erinevad). Fruktoosisiirupit Kalev oma toodetes ei kasuta, lisanditega šokolaadide koostises on küll märgitud glükoosi-fruktoosisiirup, kuid see tuleneb lisandite (näiteks greibitükid, vaarikatükid) koostisest. Näiteks 70-grammises apelsinitükkidega tumeda šokolaadi tahvlis on glükoosi- ja fruktoosisiirupit kokku 0,7g.
Autor: Kadrin Karner, Ave Lepik
Artikkel jätkub pärast reklaami
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!