28. november 2013 kell 21:00

Puhkepäev. Lugusid eestlastest, kes lähevad

Lavastaja Ivar Põllu sõnul räägib “Äralennuväli” kõigist neist eestlastest, kes erinevatel põhjustel Eestist ära lähevad. Lavastus on lahkumisest ja üksijäämisest, armastuse ja rahvuse hääbumisest.

Eestlasi jääb Eestis järjest vähemaks, sest kõik lahkuvad. Üks läheb tööle, teine mehele ja kolmas seiklema. Mõni läheb ära, sest talle ei sobi Eesti esteetilistel või poliitilistel põhjustel. Põllu sõnul on küsimus selles, kas need äraminejad ka kunagi tagasi tulevad, kui palju meid siia alles jääb ning kes me siis lõpuks oleme, kui me kõik elame kuskil mujal. See on lugu kohalolust, millest on saamas äraolu, ning Eestist, millest on saamas Välis-Eesti.

Äraminejate lood. Mart Aasa kirjutatud näidendis põimuvad erinevad üksikstsenaariumid, mis omavahel kokku ei puutu. Põllu sõnul joonistub näitlejate mängu kaudu välja siiski 4–5 ühtset lugu, mis räägivad inimestest kui sellistest laiemalt.

“Äralennuväli” tuli Põllu juurde üsna juhuslikult, kui näidendi autor Mart Aas selle materjaliga välja tuli. “Ja ma võtsin vastu. Võib-olla ta mõtles midagi muud. Loodan, et ta ei kahetse,” märkis Põllu, kelle jaoks on “Äralennuväli” esimene kord lavastada kellegi teise näidendit.

“Ma ei saa öelda, et meie lavastus on omanäoline. Ta on inimnäoline ja omanäoline, nagu inimesed erinevad teineteisest ja sarnanevad üksteisega. Me oleme püüdnud Mart Aasa teksti hullust lahti mängida. Otsime trupiga lahtist, veidi multifilmilikku mängustiili. Kohati tundub kõik väga piinlik, kohati vapustavalt hea. Nii et oleme teel ja oleme valmis täie rauaga põruma, aga oleme ausad,” selgitas lavastaja.

Publikul lavastuses osa. Tartu Uue Teatri uuslavastusse on kaasatud ka teatripublik. Nimelt said kõik soovijad panustada lavastuse sündi, saates teatrisse üles võetud video iseenesest laulmas tuntud laulu “Kas tunned maad” (tuntud ka kui “Kodu­maa”). Saadetud laule ja salvestusi kasutatakse lavastuse “Äralennuväli” osana. Põllu sõnul ei olnud publiku reaktsioon teatripoolsele üleskutsele just väga suur, kuid videoklippe saadeti piisavalt, et need lavastuse vajadused kataksid.

Näidendi autor on Mart Aas, kunstnik Kristiina Põllu, videokunstnik Henry Griin, valguskunstnik Rene Liivamägi, muusikaline kujundaja Ardo-Ran Varres.

 

Esietendus

“Äralennuväli”

Lavastaja: Ivar PõlluOsades: Ardo-Ran Varres, Helgur Rosenthal, Katrin Pärn, Kristel Leesmend ja Evald AavikEsietendus: 29.11 kl 19 Tartu Uus Teatris, Lai 37, TartuPiletid: 11–15 eurotwww.uusteater.ee

Hetkel kuum