Romet Kreek • 5. detsember 2013 kell 3:44

Gross: tulevik on T- või V-kujuline

Eile hoiatas börsipeo, majanduse reaalse kasvu ja keskpankade tegevuse suhtes ei keegi muu kui maailma võlakirjakuningaks ristitud PIMCO tegelane Bill Gross.

Lendava kotka pildiga illustreeritud PIMCO investeerimisuudiskirjas vaidleb ta kõigepeal varahaldusfirma Vanguardi asutaja Jack Boglega, kellega ta ei ole kunagi kohtunud. Grossile ei meeldi tema idee, et aktiivselt juhitud võlafondid ei ole eriti mõistlikud, millest ta rääkis Morningstaris nimeades selles vallas PIMCO efektina millekski omalaadseks.

Gross kirjutas, et oma esimestel tööaastatel PIMCOs ei saanud ta aru Vanguardi ärimudelist, kus pakuti indeksifonde. Miks peaks enamus investoreid rahulduma kõigest turu tootlusega? Nüüd on muidugi vastus selge - investorid peavad soovima kõrgeimat tootlust minimaalse riski juures. Peaaegu kõigis võrreldavates varaklassides on indeksifondid ja paljud börsil kaubeldavad fondid teinud paremat tööd, kui enamus aktiivsetest fondijuhtidest - ja seda peamiselt seoses madalamatele tasudele.

Turukommentaatoreid on juba Grossi värske investeerimiskiri pannud hämmastama - kuidas fondijuht kiidab oma kommentaari esimeses osas 400 sõnaga konkurente!

Gross kiidab 2 triljoni dollarist PIMCOt, kus on aktiivne investeeringute juhtimine. Ta lisab, et on ka teisi aktiivse juhtimisega fonde, mis ei vääri vaid investorite kindlust, vaid ka nende dollareid. Ta annab oma kõrgeima tunnustuse Bridgewateri Ray Daliole, GMO Jeremy Granthamile ja nende meeskondadele, kelle mahukad analüüsidele on Grossi laual oma nurgake. Igaüks läheneb aktiivsele investeerimisele erinevalt - Dalio fokuseerub võimenduse võtmisele ja mahalaadimisele, Grantham aga enamuse varaklasside ajaloolise keskmise tootluse poole tagasipöördumisele.

Kuid ei Vanguard, PIMCO, Bridgewater ega GMO ei ole avastanud rohtu kõiki tabanud külmetuse vastu.

Loe edasi tänasest Äripäevast.

Hetkel kuum