Indrek Kald • 11. detsember 2013 kell 11:05

Jaanus Tamkivi: uus eelarve võimaldab suurendada heaolu

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jaanus Tamkivi sõnul on täna riigikogus kolmandale lugemisele tuleva 2014. aasta riigieelarve prioriteediks inimeste elujärje parandamine.

"Vastuvõetav eelarve võimaldab suurendada heaolu - suurenevad nii riigi heaks töötavate inimeste palgad kui pensionid. Keskmisest enam tõusevad kultuuritöötajate, õpetajate ja hooldustöötajate palgad," märkis ta pressiteates.

Eesti on Tamkivi sõnul üks vähestest Euroopa Liidu liikmesriikidest, kus nii kiire pensionide tõus aset leiab. "Saame seda endale lubada, kuna oodatust kiirem on olnud palkade kasv ning vähenenud on tööpuudus," lausus ta.

Lisaks tõstetakse toimetulekutoetusi 90 euroni kuus, mistõttu väheneb absoluutses vaesuses elavate leibkondade arv umbes 5000 leibkonna võrra.

"Eesti majanduse seis püsib mõõdukalt optimistlik. Eesti eelarvet ei söö tagasimakstavate laenude intressikulu nagu paljudes teistes riikides. Saame oma kogutud maksuraha kulutamise üle ise otsustada ja see on suur võit, mille kogu rahva poolt kriisiaastatel tehtud pingutusega saavutanud oleme," kinnitas Tamkivi.

Järgmise aasta riigieelarve kulude kogumaht on 8,06 miljardit eurot. Eelmise aastaga võrreldes on seda 373 miljoni euro ehk 4,9% võrra rohkem. Kulud kasvavad peaaegu kõigis valitsemisalades.

Hetkel kuum