23. aprill 2014 kell 12:49

IRL soovib Ligi eelnõu uputada

IRLi riigikogu fraktsioon teeb täna ettepaneku käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt nõutakse 1000 eurot ületavate tehingute deklareerimist, teine lugemine katkestada, kuna selle vastuolu põhiseadusega on endiselt lahendamata.

„President põhjendas seaduse väljakuulutamata jätmist ebaproportsionaalsusega ning praegu laual oleva eelnõu puhul pole seda vastuolu lahendatud. Selleks, et 250 miljoni euro suurusest maksuaugust saada kätte vaid 30 miljon eurot, pannakse märkimisväärne lisakoormus kõigile ettevõtjatele,“ rääkis riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Sven Sester.

Sesteri sõnul on ettevõtjad väljendanud endapoolset muret, et rahandusministeerium pole ettevõtlusorganisatsioonidega sisulist arutelu pidanud: toimunud on vaid üksikud formaalselt kohtumised. Ta tõi välja, et kuigi ettevõtjate hinnangul võiks seaduse rakendumisaeg olla aasta, kavatseb valitsus eelnõu vastu võtta kiirkorras ja rakendada selle juba 1. novembril.

Samuti puudub Sesteri hinnangul rahandusministeeriumil analüüs, kui palju seaduse rakendumine tegelikkuses maksma läheb ning kas loodetav tulu riigieelarvesse ettevõtjate kulud üldse katab.

Ettepaneku Riigikogule eelnõu teine lugemine katkestada tegid eile ka Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon, Eesti Maksumaksjate Liit, Eesti Laevaomanike Liit, Eesti Turbaliit, Eesti Raamatupidajate Kogu, Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit, Audiitorkogu ja Eesti Projektbüroode Liit.

Hetkel kuum