Juhan Lang • 30. aprill 2014 kell 6:42

Laskemoon tuleb Brasiiliast

Kaitseväe teatel tellisid nad mullu ligi 90% oma laskemoonast Brasiilia tootjalt Compania Brasilera de Cartuchos (CBC). Üle seitsme miljoni euroga olid padrunid mullu suurim impordiartikkel Lõuna-Ameerikast.

Kaitseväe logistikakeskuse teabeohvitser kapten Marek Miil ütles, et võrreldes enimkasutatud standardpadrunite hinnaga on CBC pakutav keskmisest turuhinnast poole soodsam. "Muude kaliibrite lõikes võib see meie ekspertide hinnangul olla 5-20%," märkis ta.

Reaali kukkumine hinda ei mõjuta. Leping CBCga on sõlmitud 2015. aasta lõpuni. Tõik, et aastaga on Brasiilia reaal euro suhtes 12% nõrgenenud, Miili hinnangul tehingu hinda otseselt ei mõjuta, sest leping on tehtud eurodes.

Kaitseväe logistikakeskuse hanketeenistuse juhataja Neeme Kass ütles, et Brasiilia tootja kasuks on rääkinud just konkurentidest oluliselt madalam hind ja toodete nõuetelevastavus. Tema sõnul on Brasiiliast laskemoona ostnud riigihangete tulemusena alates 2004. aastast. Sellele eelnenult sõlmis lepingud kaitseministeerium.

Ostetud laskemoona kaliiber jääb vahemikku 5,56 - 12,7 mm. Täpseid koguseid Kass avaldama ei soostunud. CBC laskemoona kasutatakse Kassi kinnitusel peamiselt väljaõppes pauk- ja lahingumoonana, aga ka reservüksuste tarbeks. Erilaskemoon sportlastele ja snaipritele on tema sõnul hangitud teistelt tootjatelt.

Kaitsevägi avas ukse Euroopasse. Aastaid tagasi vilksatas leheveergudel, et 2006. aastal sai Brasiilia firma just tänu Eesti ostuhuvile oma 5,56 millimeetristel padrunitele NATO sertifikaadi. Nimelt esitas Eesti toona NATOle taotluse padruneid Inglismaa laboris testida, mispeale CBC saigi vajaliku tunnistuse.

Toona oli see Euroopa konkurentidele valus löök, sest pärast Eesti algatatud sertifitseerimist andis ka Suurbritannia kaitseministeerium sisse tellimuse, mis oli padrunitootja senise ajaloo suurim.

CBCi näol on Neeme Kassi sõnul tegemist ühe maailma juhtiva laskemoonatootjaga, kelle gruppi kuuluvad näiteks Tšehhi laskemoonatootja Sellier & Bellot, Saksamaa MEN ja Ühendkuningriikide Precision. Tsiviilturule müüb CBC enda tooteid kaubamärgi Magtech all.

Välisministeeriumi poliitikaosakonna Ladina-Ameerika büroo direktori Marin Mõttuse sõnul on Brasiilia Eesti suurim kaubanduspartner Lõuna-Ameerikas. Import Brasiiliast oli 2012. aastal 37,5 miljonit eurot ning 2013. aastal 22,1 miljonit. Peamiselt imporditaksegi laskemoona nagu padrunid ja kuulid (31,8%), metalle ja metallitooteid (30,1%) ning masinaid ja seadmeid (22,5%).

Hetkel kuum