Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rahaveski ajas suurärimehed pöördumatult tülli

    Läti suurima tuulepargi omanik, Starmani ühe asutaja Indrek Kuivalliku suurosalusega ettevõte Winergy läks oma laenuandja Norvik Bankaga pöördumatult tülli - ettevõte süüdistab panka katses Winergy kaaperdada, pank ettevõtet aga pettuses.

    "Ennekuulmatu, kuidas Lätis asju aetakse - nagu Eesti 1990. aastatel," ütles Winergy enamusosanikust ettevõtte Wind One juhatuse esimees Henri Treude. Käitumismustri näivad olevat üle võtnud mõlemad tüli osapooled. Põhjuseks, et mängus on kümned miljonid eurod. Enamgi, piltlikult on tuulepargi puhul tegu rahaveskiga, mis saab ainuüksi Läti riigilt energiamüügi pealt umbes pool miljonit eurot kuus.
    Ometi on Norvik Banka esindaja Valda Kipanese sõnul Winergy maksejõuetu ega täida laenukohustust panga ees, sest kasutab rahavoo välja viimiseks fiktiivseid laenuandjaid. Kuigi Kuivallikul õnnestus panga maksejõuetuse nõue kohtus esialgu tõrjuda, alustas firma vahetult pärast seda saneerimisega.
    Kahe kange pikk vastasseis
    Vägikaikavedu on kestnud kokku ligi kaks aastat. Maha on peetud mitu tsiviilvaidlust, algatatud on kaks kriminaalasja, pankroti- ja saneerimismenetlus ning peaministri uurimiskomisjon. Eesti investorile Indrek Kuivallikule kuuluva Winergy vaidlus Norvik Bankaga sai alguse 2012. aasta sügisel, kui pank kutsus tagasi kõik ettevõttele antud kõik laenud. Vaid mõni kuu varem laenas Norvik Banka Winergy tuulepargi rajamiseks umbes 18,6 miljoni eurot. Pank esitas avalduse ka politseisse, süüdistades ettevõtet pettuses.
    Kipanese sõnul kutsuti laenud tagasi, sest Winergy ei suutnud enam tasuda pangale laenumakseid ega esitanud neile nõutud informatsiooni. "Winergy püüdis varjata pangale tagatiseks antud vara ja välja petta suures mahus panga finantseeringuid," märkis ta. Muu hulgas süüdistab pank Winergyt ka maksudest kõrvalehiilimises, dokumentide võltsimises ja ettevõtte maksejõuetusse juhtimises.
    Winergy enamusosanikust ettevõtte Wind One juhatuse esimehe Henri Treude sõnul pole Norvik Banka süüdistustel, nagu oleks Winergy maksejõuetu ja tegeleks finantspettustega, tõepõhja all. Tema selgitusel on panga eesmärk hoopis manipulatsiooni teel Winergy üle võtta. "Lätis käivad asjad hoopis teisiti, seal on ärimaastik nagu konnatiik, kus arvatakse, et võib kartmatult kõike teha," ütles ta.
    Treude sõnul blokeeris Norvik Banka 2012. aasta lõpus mitmeks päevaks Winergy kontol oleva raha ja tegi hiljem ettevõtte teadmata kontolt mahakandmise. "Pank kutsus laenud tagasi ette hoiatamata ja pani sellega ettevõtte väga raskesse olukorda," märkis Treude. Ta lisas, et nii jäeti näiliselt mulje, nagu oleks Winergy maksujõuetu. "Ometigi on ettevõttel kindel tuluvoog olemas."
    Möödunud kevadel Winergy maksejõuetuks muutuski. Osapoolte vaidluste jada viis Winergy kriminaaluurimiseni, mille käigus arestiti ettevõtte vara ligikaudse väärtusega 40 miljonit eurot. Ettevõtte varade arestimise tõttu pole Winergy suutnud pangale laenu tasuda, olgugi et ettevõtte teatel on mitu suurt kommertspanka valmis neile laenu andma.
    Tänavu aprillis arestis Tallinna ringkonnakohus Läti õigusabipalve peale ka Winergy pangakonto Eestis. Kontode arestimise määrus on edasi kaevatud Eesti Riigikohtusse, Lätis on praeguseks maksejõuetuse menetlus peatatud kuni lõplike kohtuotsusteni jõudmiseni.
    Segased omandisuhted
    Peale Indrek Kuivalliku on Winergy väikeosanikuks 7,9%-ga Malta ettevõtte Aeolus Investments. Äripäeva käsutuses oleva dokumendi järgi oli Aeolus Investmenti kasusaaja 2012. aasta mais Andrus Peterson, kes oli tollal ühtlasi ka Winegry juhatuse esimees. Samas on Äripäev tutvunud ka kirjadega, kus Norvik Bankas 18,8% omav Jurijs Šapurovs kinnitab, et on nimetatud Malta firmas lõplik kasusaaja.
    2012. aasta juuni kirjades Aeolus Investmentsi omanikfirma Magellan Foundationile selgub veel, et Šapurovs sõlmis Andrus Petersoniga optsioonilepingu, jättes endale õiguse sobival hetkel ühe euroga tagasi osta kõik Aeolus Investmentsi osakud. Sama aasta oktoobris vastav tehing ka tehti. Šapurovsi enda sõnul ei oma ta aga Winergys ühtegi aktsiat ega omanud neid ka ajal, mil Norvik Banka ettevõttele laenu andis. "Esindan üksnes Norvik Banka huve," märkis ta.
    Treude sõnul on aga Šapurovs on väga mõjuvõimas inimene. "Ta korraldas ettevõttele panga kaudu laenu ja hakkas seejärel sepitsema, kuidas ettevõtet enda kontrolli alla saada," ütles Treude. Tema sõnul on Wind One ja Winergy arvates Šapurovs ettevõtte ebaseaduslikuks ülevõtmiseks  kasutanud ära oma võimu nii pangas kui ka teistes institutsioonides. Praegu on käimas kriminaalmenetlus, mille alustas kohtulahendi põhjal Läti prokuratuur.
    Pank kahtlustab võlaskeemi
    Norvik Banka esindaja sõnul kasutab Winergy tulu välja viimiseks mitmeid fiktiivseid ettevõtteid, firmade rägastiku lõplikuks kasusaajaks on panga arvates eelnimetatud Andrus Peterson. Kipanese sõnul tuvastas nende tellitud audiitorfirma Deloitte ühelt laenuandjalt, Eesti ettevõtte Firepower OÜ, fiktiivse ettevõtte tunnused. Kipanese andmetel on Firepoweri võlanõue 35 miljonit eurot. "Usume, et selliseid fiktiivseid ettevõtteid on veelgi, näiteks Sompa Team ja Team Glory," märkis ta.
    Nii Firepoweri, Sompa Teami kui ka Team Glory juhib Alari Piperal, kes on omakorda erinevate ettevõtetega seotud Andrus Petersoniga. Muu hulgas on ärimehed koos varasemalt seotud olnud ka Firepoweriga, kelle osanike ringi nad samal ajal kuulusid. Praeguseks on nii Firepower kui ka Sompa Teami omanikud peidetud Briti Neitsisaartele ning Team Glory omanikuks on märgitud endine Wind One osanik Raile Paju.
    Piperali kinnitusel on nii Firepoweri, Sompa Teami kui ka Team Glory tehingud Winergyga reaalsed. "Meie ei saa kommenteerida, miks pank on meie nõuete või ettevõtte osas leidnud, et need on fiktiivsed," märkis ta, lisades, et tema arvates pole Norvik Banka siinkohal teiste kreeditoride suhtes objektiivne. Samas pole võimalik Piperali väiteid kontrollida, sest nimetatud ettevõtted pole aastaid majandusaruandeid esitanud. Enamgi, mõlemale Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõttele on äriregistris esitatud kustutamishoiatus.
    Tuulikupark võttis lisalaenu
    Piperali selgitusel sõlmis eelmise aasta mais Firepower OÜ, kellele kuulub 50% osalust Läti tuulepargist Targale piirkonnas, Winergyga lepingu 13 tuuliku tarnimiseks. Samuti on Winergyle tuulegeneraatori tarninud Sompa Team OÜ, kummalegi ettevõttele pole Winergy Piperali sõnul tehingute eest tasunud. Team Glory nõue Winergy vastu on Piperali sõnul seotud laenulepinguga. Nimelt on Team Glory omandanud kolmanda osapoole laenunõude, kuid Piperal lepingut täpsemalt kommenteerida ei tahtnud.
    "Kinnitan, et tegu on reaalse tehinguga," märkis ta. Piperal lisas, et kuna Winergy pole tuulikute tarnelepingu kohustusi täitnud, esitas Firepower Läti kohtusse hagi sissenõutavaks tunnistamiseks, mida on kohus ka teinud. "See kohtuotsus ei kuulu vaidlustamisele," märkis ta. Treude sõnul kinnitab Winergy juhatus, et ühtegi fiktiivset ettevõtet pole kunagi kasutatud. "Panga väited pole aga üllatavad, nad on varemgi avalikkusega suheldes selliseid argumente esitanud," märkis ta.
    Winergy koostab saneerimiskava
    16. mail taotles Winergy juhtkond ettevõttele taas kohtu pakutavat kaitset agressiivsete kreeditoride vastu. Treude sõnul kestab kaitse kaks kuud, mille jooksul valmistab juhtkond ette saneerimiskava. Kui kohus selle kinnitab, hakkab ettevõte selle alusel tegutsema ja kreeditoridel puudub võimalus nõuete kavaväliseks sissenõudmiseks.
    Treude sõnul on selline lahendus kõikidele osapooltele parim, sest annab investoritele võimaluse oma vara säilitada, ettevõttel edasi tegutseda ja võlausaldajatel laenud tagasi saada. Samuti ei saa sellises olukorras Norvik Banka enam laene ennetähtaegselt kustutada.
    Kipane sõnul on panga arvates kohtult taotletav kaitse selgelt Winergy ja temaga seotud ettevõtete pahatahtlik sepitsus kohustustest kõrvale hiilida. "On avalikult teada, et Winergy saab iga kuu ligi pool miljonit eurot energiamüügist, seega on ettevõttel võimalik pangale võlg tasuda," ütles ta.  "Kas ka seekord koostatavas saneerimiskavas fiktiivseid ettevõtteid kasutatakse, on näha kahe kuu pärast."
    Ettevõte ähvardab Läti riiki
    Treude sõnul on Winergy vaidlusest korduvalt rääkinud ka Läti ministritega. "Kui peaks juhtuma, et Winergy läheb pankrotti või võetakse üle, siis kaebame Läti riigi kohtusse," märkis Treude. Seda põhjusel, et vastaval juhul pole riik suutnud tagada kõikidele võrdsete õigustega ärikeskkonda ega täita Eesti ja Läti vahelist investeeringute kaitse lepingu kohustusi. Mullu detsembris alustas Läti peaministri eestvedamisel tööd komisjon, mis uurib Winergy ja Norvik Banka vaidlust ja tagaks Läti riigi kohustuste täitmise.
    Artikli valmimisele aitas kaasa uudisteagentuuri LETA ajakirjanik Zelma Strupka.
    KOMMENTAAR: Läti peaminister nõuab selgust
    Ivars Mekons, Läti Riigikantselei asejuht
    Läti peaminister moodustas mullu detsembris ministeeriumite ja õigusabiorganite töötajatest komisjoni, mis hindaks ärivaidlust ja tagaks, et Läti riik täidaks rahvusvahelisi kohustusi.
    Komisjoni hinnangul peaks Winergy ja Norvik Banka suutma probleemi esialgu omakeskis lahendada. Vaidlus keerleb peamiselt osapoolte omavaheliste lepingute ja ärisuhete tõlgendamise ümber. Komisjon on soovitanud Läti peaministril  osapooli üles kutsuda emotsioone kõrvale heitma ja probleemi üle kaine mõistusega arutlema. Siiani on peaminister seda kaks korda ka teinud.
    Hoiame kindlasti edaspidi vaidlusel silma peal. Hoolimata Winergy ähvardusest riik kohtusse kaevata, ei usu ma, et ärivaidlus võib kuidagi Eesti ja Läti vahelisi suhteid ohustada. Praktika on näidanud, et suuremad või väiksemad rahvusvahelised probleemid kerkivad ikka aeg-ajalt esile. Oluline on, kuidas sellistes olukordades reageerida ja käituda.
    Autor: Eliisa Matsalu, Harry Tuul
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Euribori kasv vähendas EfTENi kasumit
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.