Sirje Rank • 1. august 2014 kell 7:48

Vene firmad sihivad Aasiat

Venemaa suurfirmad on hakanud sanktsioonide hirmus sularahareserve dollarist ja eurost Aasia valuutadesse konverteerima, kirjutab Financial Times.

Venemaa suuruselt teine mobiilsideoperaator Megafon, mida kontrollib Venemaa rikkaim mees Alisher Usmanov, teatas neljapäeval, et on 40% sularahareservidest konverteerinud Hiina pankades Hongkongi dollarisse. Ülejäänud 60% on rublades.

Ka Norilsk Nickel, kus on osalused Oleg Deripaskal ja Vladimir Potaninil, ja Novatek, mille aktsionär on Gennadi Timtšenko, on hakanud reserve konverteerima. Tegemist on kasvava trendiga, mis analüütikute sõnul kajastab kartusi, et sanktsioonid karmistuvad veelgi.

Dollaritehingute täieliku keelu kartusest võidavad ilmselt enim Hiina pangad, kuna Vene ettevõtjate ja pankurite sõnul eeldatakse, et Hiina pangad on kõige vähem varmad liituma lääne sanktsioonidega.

Tegelikult on trend Aasia suunas - kontode avamine Hongkongis ja Singapuris - väldanud Venemaal juba mõnda aega, saades tõuke nii Küprose finantskriisist kui ka Venemaa valitsuse sihist piirata offshore-firmade kasutamist.

Hetkel kuum