Soome noored "varjuvad" töötuse eest ülikooli

Sirje Rank 21. august 2014, 13:05

Noored soomlased pikendavad oma ülikooliõpinguid, et ajal, mil Soome majandus taas uue languse äärel vangub, vältida töötute hulka sattumast.

"Kui ma ütlen inimestele, et ma olen tudeng, siis tähendab see, et ma olen midagi saavutamas, selle asemel, et töötu olla," ütles agentuurile Bloomberg Tuomo Kareoja, kes on Helsingi ülikooli tudeng juba kaheksandat aastat ning taotlemas neljandat diplomit ajaloole, sotsiaalpsühholoogiale ja statistikale lisaks. "Reaalsuses ei pruugi suurt vahet olla."

Soome töötuse määr on üle 9%, kuid varjatud tööpuudus kasvab. Arenenud riikide võrdluses kestavad Soome noorte ülikooliõpingud Austria, Hollandi ja Taani järel kõige kauem. Seda soosib süsteem, kus õpe on tasuta, riik maksab kuni 500 eurot kuus toetust, võimaldab soodushinnaga toitlustamist ning annab õppelaenu. Ainult 50% ülikoolides õppijatest lõpetab õpingud viie ja poole aasta või vähema ajaga. Kolmandik lõpetajatest on 30aastased või vanemad.

Samal ajal kui haridus tudengitele varjumist võimaldab, kannatab Soome majandus, kui noored tööturule ei tule ega õpi oskusi, mida majanduses vaja on, ütles uurimisinstituudi ETLA ökonomist Hannu Kaseva. "Meie haridussüsteem toodab meile "geolooge" juurde," ütles ta. "Mõelge, kui suur osa investeeringuist läheb raisku, kui vaid pooled lõpetanutest haridusele vastava töö leiavad."

Soome majandusministeeriumi analüüsi järgi ei õpeta Soome riik piisavalt välja arste, õdesid ja hambaarste. Samas on kontoritöötajate ja Nokia probleemide tõttu praegu ka IT ala inimeste ülepakkumine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. August 2014, 13:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing