Venemaa samm pani Euroopa turud langema

Mait Kraun 22. august 2014, 22:07

Euroopa turud reageerisid Ukraina sündmuste ägenemisele langusega, suurima löögi võttis vastu prantslaste CAC 40 aktsiaindeks.

Uudised, et Venemaa humanitaarabi konvoi sisenes loata Ukrainasse, mõjusid investoritele häirena, et olukord võib halvemaks kujuneda. Ukraina julgeolekuametnik Valentin Nalivaitšenko ütles, et piiri ületamine oli „ühemõtteliselt Venemaa sissetung Ukrainasse“ ning kutsus rahvusvahelisi partnereid otsustavalt tegutsema.

Prantslaste aktsiaindeks CAC 40 on täna langenud 0,93 protsenti. Sakslaste aktsiaindeks DAX – mida peetakse Venemaa sündmuste suhtes kõige tundlikumaks – on langenud 0,66 protsenti. Suurbritannia FTSE 100 indeks langes pärast uudiseid küll 0,5 protsenti, kuid tegi päeva lõpuks kõik kaotused tasa.

„Turgudel on meeles, mis eelmisel nädalal juhtus – kõik läks hästi, kuni geopoliitilised sündmused ägenesid,“ ütles CMC markets analüütik Jasper Lawler. „Sakslaste DAX 40 on oma majanduslikke suhete pärast Venemaaga eriti haavatav.“

Venelaste suurim aktsiaindeks MICEX langes aga veel järsemalt ning kaotas 1,75 protsenti. Vene rubla nõrgenes täna USA dollari vastu 0,5 protsenti.

Arenevate turgude strateeg Timothy Ash Standard Bankist ütles, et konvoi teel Luganskisse tõenäoliselt viga ei saa. Küll aga rõhutas Ash, et tegemist on siiski sõjatsooniga ning Venemaa samm on suhteliselt riskantne.

„Samas jääb õhku küsimus, kuidas reageerib Venemaa, kui konvoi peaks sattuma ukrainlaste või separatistide tule alla,“ ütles Ash.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. August 2014, 22:08

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing