Testi ei läbinud 25 euroala panka

26. oktoober 2014, 13:29
Euroopa Keskpanga uus hoone
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141026/NEWS/141029746/AR/0/AR-141029746.jpg

Euroopa keskpanga täna avalikustatud 130 suurpanga läbikatsumise tulemused näitasid, et läinud aasta lõpu seisuga vajas kokku 25 panka täiendavat kapitali 25 miljardit eurot.

Neist kahekümne viiest pangast, mille seas olid Küprose, Kreeka, Portugali, Itaalia, Sloveenia, Iirimaa, Austria, Belgia, Saksamaa ja Prantsusmaa pangad, olid 12 septembri lõpu seisuga juba testidega selgunud puudujäägile katte leidnud, suurendades oma kapitali 15 mld euro võrra, teatas Euroopa Keskpank.

„See pretsedenditu suurpankade põhjalik läbikatsumine suurendab usaldust pangandussektori vastu,“ ütles Euroopa Keskpanga asepresident Vitor Constancio tänases avalduses. „See peaks Euroopas ergutama laenuandmist, mis aitab kaasa majanduse kasvule.“

Pankadel on testides ilmnenud puudujäägi katteks aega kuus kuni üheksa kuud. Esmane soovitus on püüda vajalik kapital hankida kapitaliturgudelt.

„Pankade põhjalik hindamine võimaldas meil võrrelda erinevate riikide ja erinevate ärimudelitega panku,“ ütles novembri algusest käivituva euroala ühtse pangandusjärelevalve juht Daniele Nouy. „Testi tulemused annavad meile järelevalve jaoks vajalikku informatsiooni ja võimaldavad teha järeldusi.“

Euroopa Keskpank teatas, et pankadel tuleb korrigeerida oma varade väärtust 48 miljardi euro ulatuses, võttes arvesse, et 136 miljardi euro võrra kasvas EKP hinnangu tulemusel euroala pankade hapude laenude maht. Euroala pangandussüsteemi hapude laenude maht on keskpanga andmeil kokku 879 miljardit eurot.

Agentuur Bloomberg vahendas, et suurimaid korrektsioone tuleb varades teha Itaalia pankadel, kokku 12 mld euro väärtuses. Kreeka pangad peavad varasid ümber hindama 7,6 miljardi euro ja Saksa pangad 6,7 miljardi euro väärtuses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. October 2014, 13:29

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing