Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Susserdajad peletatakse riigihangetelt

    Rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsleri Agris Peedu sõnul on selliseid muudatusi väga vaja.Foto: Andres Haabu, Äripäev

    Ülejärgmisel aastal saab riigihankelt kõrvaldada kolmeks aastaks pakkuja, kes on varem korduvalt lepingut rikkunud.

    Eesti peab 2016. aasta aprilli keskpaigaks vastavalt Euroopa Liidu direktiividele riigihangete seadust muutma nii, et hankelepingut rikkunud ettevõtte saab kolmeks aastaks järgnevatelt hangetelt eemaldada. Lisaks annab uus seadus õiguse ka hangetel läbirääkimisi pidada ja muuta -lepingut, mis on praegu üldjuhul keelatud.
    Lottemaa teemaparki ehitanud Eventus Ehituse juhatuse esimees Ivar Kundla pooldab kahe käega muudatust. "Osa ettevõtetest solgivad oma tegevusega Eesti ehitusturu ära ja siis panevad endale lihtsalt teised nimed-maskid ette: astuvad poolikult projektilt ära, lähevad järgmisele hankele ja jälle võidavad hullumeelselt madala hinnaga."
    YIT ehitusdirektor Toomas Rapp oli hinnangutes vaoshoitum. Rapp leiab, et hankelt kõrvaldamise põhjus peab kindlasti tõsine olema. "Kõrvaldada tuleks ehitaja, kes korduvalt ei ole lepingutest kinni pidanud," ütles Rapp, nentides, et samas vaidlused ühelegi ehitajale ei meeldi. "Tahaks rohkem ehitada kui vaielda."
    Rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsleri Agris Peedu sõnul on selliseid muudatusi väga vaja. "Eesti kontekstis on see kaasus tekkinud eelkõige Facio-ehituse tõttu. Selliste ettevõtjate suhtes ilmselt uus säte siiski rakendub ellu," rääkis Peedu. Facio on tuntud selle poolest, et pärast hangetel ebaõnnestumist või maksuvõla tekkimist, muudetakse ka firma nime.
    Hangetel osalemine keelataks kolmeks aastaks. "Kui ettevõtja on keskendunud riigihangetele, siis peab ta otsima uue turu. Oleneb, kui palju selliseid ettevõtjaid on," sõnas Peedu.

    Indrek Peterson,

    Ehitusettevõtjate liidu juht

    "Jah, sest on üldteada mõningate ettevõtete käitumine riigihangetel viimastel aastatel. Riigihangetel võidetakse objektid alla omahinna. Tellijalt pumbatakse ebaproportsionaalselt kallite esimese otsa töödega välja suur hulk raha, alltöövõtjatele tööde eest ei maksta ning hankeleping katkestatakse.

    Tellijal ei ole enam raha uue hanke korraldamiseks ja tööd jäävad pooleli. Kuigi hankijad on taoliste firmade käitumismustritest teadlikud, rakendadakse nende hankelt kõrvaldamist üliharva, sest kehtivas seaduses on selline võimalus pigem teoreetiline ja ja ei taga hankijatele piisavat õiguskindlust."

    Pikad kohtusaagad
    Samas peidab uus kord ka kitsaskohti. Agris Peedu selgitas, et tellija küll lõpetab ehitajaga tingimuste rikkumise tõttu lepingu, kuid seejärel asub ehitaja kohtuteele, sest kardab, et muidu võib teda järgmiselt hankelt varem tehtud vea tõttu välja jätta.
    Kohtud jahvatavad Eestis tavaliselt aga aastaid. Kui kohtus käiv ehitaja läheb samal ajal uuele hankeringile, olgu selleks riigi- või erahange, ei õnnestu tema osalemist varasemate vigade tõttu takistada, sest kohtuprotsess alles käib ning ei ole jõustunud ettevõtja rikkumist kinnitavat kohtuotsust. Ka ei pruugi tellijad tahta nii pikaks ajaks hanke poolelijätmist, otsustades vangerdava ehitajaga vaidlemist vältida - peaasi, et ehitus punkti saaks.
    Hoopis suurem kari tulevastes hangetes võib olla võimalus pidada hankelepingu üle läbirääkimisi. Nii on esimene sõna, mis Eventus Ehituse juhile Ivar Kundlale uue hankemenetlusega seostub, susserdamine.
    "Eesti on korporatiivne ühiskond: keegi tunneb kedagi, kes oskab läbirääkimislaua taga õigeid sõnu öelda," selgitas ta ja lisas, et teisalt oleks uue menetluse kasutuselevõtt mõistlik. "Kõige madalam hind ei anna alati kõige paremat tulemust - lõpuks ei ole tellija ega ehitaja rahul. Kui seda menetlust õigesti kasutatakse, on see ka maksumaksjale hea lahendus."
     

    Jõustuva direktiivi järgi tohib hankelt kõrvaldada isiku, kes on:

    - keskkonna-, sotsiaal- või tööõiguse valdkonnas kohustusi rikkunud

    - pankrotis, likvideerimisel või sarnases olukorras

    -raskelt eksinud ametialaste käitumisreeglite vastu

    -sõlminud kokkuleppeid teiste ettevõtjatega konkurentsi moonutamise eesmärgil

    -eelnevaid hankelepinguid tõsiselt või pidevalt rikkunud, mille tagajärjel on leping

    ennetähtaegselt lõpetatud, nõutud kahjutasu või rakendatud muid sanktsioone

    -esitanud kõrvaldamise aluste puudumise või kvalifitseerimise tingimuste täitmise

    kohta valeandmeid, jätnud andmed esitamata või ei esita hankija nõudmisel

    asjakohaseid täiendavaid dokumente

    -üritanud mõjutada hankija otsustusprotsessi või saada selleks konfidentsiaalseid andmeid

    Läbirääkimiste sõel
    Ka ministeeriumile teeb enim muret konkurentsipõhise läbirääkimistega hankemenetluse lisandumine. "Praktikas saavad Eesti hankijad täna vähe läbi rääkida, seetõttu on risk suurem, sest neil ei ole eriti kogemust," sõnas Peedu. Samas selgitas ta, et enne pakkumiste esitamist peab algdokumentides kirjas olema, mille üle saab läbirääkimisi pidada.
    Läbipaistvuse nimel tuleb läbirääkimisi protokollida ning kui räägitakse mingitel teemadel ühe pakkujaga, siis tuleb laua taha kutsuda ka teine. "Ehitajad on läbirääkimisi soovinud, sest neid oleks vaja innovaatiliste ja ehitus-projekteerimishangetel, sest hankija ei oska kõike ette näha," rääkis Peedu. Ta täpsustas, et läbirääkimistega hankemenetlust ega võistlevat dialoogi ei tohi kindlasti kasutada valmisteenuste ja -toodete puhul, mida võivad pakkuda mitmed turul tegutsejad.
    Üks suurimaid hanke korraldajaid maanteeamet peab muudatusi siiski positiivseks. "Hankijal on siis võimalus saada turult paremaid lahendusi, mille peale ta ise ei tuleks. Risk on, et teatud juhtudel võib keegi saada põhjendamatu eelise," avaldas läbirääkimistega menetluse kohta arvamust maanteeameti riigihangete talituse juhataja Andry Palu.

    Ehitajatele teeb suurimat peavalu:

    - Paljudel hankijatel puudub hanke korraldamiseks vajalik kompetents

    - Hanke alusdokumentatsiooni pealiskaudsus, lahendused korralikult läbi töötamata

    - Küsimustele, mida ehitajad hanke ajal esitavad, ei oska hankijad vastata

    - Lepingute tasakaalutus, kus enamus riske on ehitaja kanda, kaasa arvatud projektist tulenevad ebakõlad

    Allikas: Eesti Ehitusettevõtjate Liit

    Lepingu kõpitsemine
    Tulevikus saab jooksvalt muuta ka hankelepingut. Kui praegu tohib seda muuta vaid erijuhtudel, siis 2016. aastal läheb hankelepingu muutmise regulatsioon tunduvalt paindlikumaks. Siingi näeb maanteeamet plusse.
    "Suhtume muudatusse hästi, sest praeguse riigihangete seaduse valguses on see (lepingute muutmine - toim.) sisuliselt võimatu. Samas - hankelepingute muutmine ei tohiks saada igapäevaseks normiks," rääkis Andry Palu maanteeametist.
    "Oht on, et tehakse hankelepingu muutmist laiemalt. Muutmisvõimalused peaksid aga täiesti alguses, juba pakkumise esitamisel, teada olema," lisas Agris Peedu.
    Ka ehitusettevõtjad peavad lepingu muutmise võimalust oluliseks. Kuigi Eestis ei ole reeglina lubatud lepingutingimusi muuta, on seda mõnikord teha õnnestunud. Just siis, kui on vaja jaburustest lahti saada.
    "Küll on keelelisi apse, küll juristide tehtud vigu. Näiteks pannakse sanktsiooniks, et ühepäevase hilinemise eest saame 100 000 eurot trahvi," tõi näite Kundla. "Teinekord on nendest lapsustest lahti saadud, kuigi see võib olla hankeseaduse rikkumine - õnneks on olnud mõistlikke inimesed, kes saavad aru, et lollustega ei maksa tegeleda."
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Harju Elektri müügitulu kasvas, kuid kasum vähenes
Harju Elekter alustas aastat tagasihoidlikumate tulemustega võrreldes eelmise aastaga, kuid juhatuse sõnul oli esimene kvartal pikemas võrdluses siiski tugev.
Harju Elekter alustas aastat tagasihoidlikumate tulemustega võrreldes eelmise aastaga, kuid juhatuse sõnul oli esimene kvartal pikemas võrdluses siiski tugev.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Fazer tahab kogu Balti pagariäri Lätti kolida
Soome toidutootja Fazer kaalub oma Baltikumi pagaritööstuste liitmist üheks tootmisüksuseks Lätis.
Soome toidutootja Fazer kaalub oma Baltikumi pagaritööstuste liitmist üheks tootmisüksuseks Lätis.