• Jaga lugu:

  Facio irvitab Eesti seaduste üle

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Facio on Eesti ärimaastikul nagu eksperiment, kui palju võib üks seltskond karistamatult kõiki enda ümber lüpsta, leiab Äripäev. Pole midagi öelda – juba veerandsada aastat.

  Me muidugi kõik teame ammu, mida tähendab „faatsio". See tähendab ettevõtmist, mis tegutseb kohustusi täitmata jättes nii kaua, kuni on taas aeg varad uude kehasse tõsta ja vana pankrotti lasta. Ja seda kõike tehakse seadusi järgides. Te arvate, et see ei toimi? Toimib, ja kuidas veel!
  Eestis seadused on nimelt lubanud Faciol algusest peale kõigile tellijatele, võlausaldajatele ja allhankijatele koti pähe tõmmata.
  See käib nii. Esiteks, firmasid tuleb lihtsalt regulaarselt ümber nimetada. Ei peagi palju vaeva nägema – elegantselt tegid Facio juhid näiteks ASi asemele samanimelise OÜ (tuleb tunnistada, üsna tervameelne torge oli panna põhjalastud firma nimeks Räga). Piiramatuid võimalusi on tegijaile pakkunud Facio tüvi - Facio Grupp, Facio Elekter, Facio Invest…. ja ajakirjandus nendib, et „järgmine Facio läks pankrotti". Facio meestel on ka teiste nimedega ettevõtteid, aga Facio kaubamärki on nad lausa kiindunud.
  Jäigi karistamata
  Faciole mullu kohtus JOKK-õiguse andnud Riigikohus nentis, et praegu on võimalik "juriidilise isiku jagunemise, ühinemise või likvideerimise abil vältida tema karistamist või muuta karistamine ebatõhusaks, sest süüteo toime pannud juriidilise isiku majanduslik identiteet on karistamise hetkeks üle läinud mõnele teisele juriidilisele isikule". Ühesõnaga, kõrgeim kohus peab täitma nõmedat seadust.
  Võtame teise, täiesti üüpilise Facio näite - paar aastat tagasi jäi Tallinna Transpordikool vastu talve katuseta, sest Facio ei suutnud töid lõpetada. Iroonia seisnes selles, et tellija, Riigi Kinnisvara AS, teadis ette, et Facioga tuleb jama - ta oli sama ettevõtte juba oma objektidelt minemagi löönud - aga reeglid ei lubanud kedagi teist valida. RKASi juhatuse liige Elari Udam nentis siis, et nemad peavad lähtuma seadusest: "Me ei ole õppinud veel sellist klauslit leidma seadusest, mille alusel me saaksime elimineerida ettevõtteid, kes meie meelest käituvad ebaausalt." Taas kord tuleb mängu see kuulus "odavaim pakkumine".
  Ega RKAS polnud erand. Äripäev tituleeris kunagi Facio Ehituse riigihangete kroonimata kuningaks, sest too võitis konkurentidest kordades rohkem hankeid, hoolimata tööde venimisest ja kallinemisest. 
  Uued sõnamängud
  Nüüd on siis Faciol jälle naer näos, sest taas kord saavad nad mängida endale nii armsaid sõnamänge.
  Nii on ärikeelu saanud Facio juht Riho Kalve juht firmas Ringvald, mis tegeleb Kalve sõnul kinnisvara arendamise, ent mitte ehitusega. Firma mulluses aastaaruandes on kirjas, et tegevusvaldkonnaks on hoonestamine.
  Kalve on nimelt ärikeelu saanud ehitusvaldkonnas - kohus saab isikule keelata üksnes tegevuse, mille käigus on potentsiaalne võimalus, et isik võib panna toime varasemaga sarnaseid kuritegusid. Kuid kust algab kinnisvara ja lõppeb ehitus? Sellele oskavad vastata ehk semiootikud (näiteks Merko Ehitus tegutseb äriregistri andmeil kinnisvara valdkonnas.)
  Facio juhid on kasutanud ära kõiki seadusest tulenevaid võimalusi, nagu öeldakse, et ise seadustele näkku irvitada. Ja kõik, kes Faciot on püüdnud korrale kutsuda, on Riigikohtuga eesotsas pidanud juukseid katkudes sellele diktaadile alluma. Saage tuttavaks, sellised on Eesti seadused. Teie teenistuses, faatsiolased!
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.