• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ILO: töötasud on stagneerumas

  Pakistani vabrikutööline uinakut tegemasFoto: epa

  Rahvusvaheline Tööorganisatsioon ehk ILO hoiatab, et arenenud majandusega riikides on palgakasv seisma jäänud, kirjutab Financial Times.

  ILO kaks korda aastas ilmuvast globaalse töötasu uuringust selgub, et 2012. aastal kasvas reaalpalk vaid 0,1% ning möödunud aastal 0,2%. Mitmetes riikides, näiteks Suurbritannias, Jaapanis ja Itaalias teenivad inimesed aga vähem palka kui 2007. aastal.  
  ILO hinnangul pole töötasude seisak vaid 2008. aasta majanduskriisi – mis suurendas töötuse määra ning vähendas mitmetes riikides majanduskasvu - tulemus. Põhjusteks peetakse ka pikaajalist survet globaliseerumisele ja tehnoloogiale.
  Alates 1980. aastatest on tootmine kasvanud oluliselt kiiremas tempos kui palk, mis tähendab, et töötajad teenivad aina väiksemat osa majanduskasvust. Trendi katkestas mõningal määral majanduskriis, kuid enamikus riikides on olukord taastunud. Eranditena saab välja tuua Prantsusmaa ja Suurbritannia, kus töötasu ja majanduskasvu suhe on jäänud võrdlemisi stabiilseks, kuigi palgakasv on olnud võrdlemisi tagasihoidlik.
  Samal ajal on töötasud arenevates riikides jätkanud kasvamist. Keskmine kuupalk arenevates majandustes on 1000 dollarit ehk umbes 800 eurot, kolmandik nii-öelda rikka maailma keskmisest.
  Siiski olid arenevate majanduste palgakasvud väga erinevad. Aasias, Ida-Euroopas ning Kesk-Aasias kasvasid palgad 6% võrra, kuid Aafrikas ja Ladina-Ameerikas oli kasv väiksem kui 1%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
National Geographic muudab Eestis oma ilmumise põhimõtteid
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Putin käskis venelastel minna nädalaks palgalisele puhkusele
Venemaa elanikud peavad minema üheks nädalaks palgalisele puhkusele, et võidelda riiki räsiva koroonapandeemiaga, vahendab CNBC.
Venemaa elanikud peavad minema üheks nädalaks palgalisele puhkusele, et võidelda riiki räsiva koroonapandeemiaga, vahendab CNBC.