Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Poliitperekond tegi külma arve

    Toomas TautsFoto: Raul Mee

    Mõjukas poliitikutest ettevõtjate perekond Kristina ja Toomas Tauts on segatud afääri, kus suur hulk narkomaanide raviks mõeldud raha kadus, selgus ETV saatest „Pealtnägija“.

    Kristina ja Toomas Tauts olid aastaid IRLi üks mõjukam paar. Nende biograafia on muljetavaldav kombinatsioon poliitikast, ärist ja ühiskondlikest projektidest, vahendas "Pealtnägija". Praegu 42aastane Toomas Tauts oli Res Publica asutajaliige koos nn äraostmatutega, erakonna juhtpoliitik ja fraktsiooni esimees Tallinna linnavolikogus, kus 2004. aastal õnnestus ajutiselt linnapea kohalt kangutada isegi Edgar Savisaar ise. Aktiivsest poliitikast tagasi tõmbununa ajab Tauts juba aastaid kinnisvara- ja jäätmeäri, kus tema kompanjonideks on nii poliittaustaga inimesed kui suurettevõtjad.
    40aastane Kristina Tauts tuli avalikkuse ette aidsiennetajana, töötas mitmes tervishoiuasutuses juhtival kohal, kuulus selle kõrval aastaid Isamaa ja Res Publica Liidu volikogusse ning oli Kristiine piirkonna esimees.
    „Pealtnägija“ eest peitu
    Märk jätkuvast positsioonist erakonna hierarhias oli see, kui majandusminister Juhan Parts nimetas veel kolm aastat tagasi Toomas Tautsi Eesti Energia nõukogusse ja Kristina Tautsi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse nõukogusse.
    Täna on perekond Tauts segatud afääri, kus väidetavalt peteti välja uimastisõltlaste raviks mõeldud euroraha ehk rikastuti niigi haavatavate inimeste arvelt. Suurema kärata on lugu läbinud juba tsiviilkohtu ning taastusraviraha kadumise asja uurib kelmuse paragrahvi alusel ka keskkriminaalpolitsei. Niigi üllatava loo puänt on, et kui „Pealtnägija“ juhtumist teada sai, asusid varem tippametites olnud abikaasad end lihtsalt peitma.
    „Pealtnägija“ käsutuses olevatest kohtupaberitest selgub, et Tautsid eitavad pettust, aga mingit kommentaari telesaate tegijad ligi kahe nädala jooksul neilt ei saanud. Kui kõik muud vahendid olid ammendatud ja „Pealtnägija“ ajakirjanik Mihkel Kärmas helistas lõpuks võõralt numbrilt, siis katkestas Toomas Tauts lihtsalt kõne.
    Paberil oli kõik ilus
    Et asjast aru saada, tuleb minna tagasi 2010. aasta juulisse, kui Tervise Arengu Instituut (TAI) korraldas järjekordse hanke. „Me otsisime partnerit selleks, et hakata osutama ööpäevaringset rehabilitatsiooniteenust inimestele, kellel on sõltuvus narkootilistest ainetest,“ rääkis TAI nakkushaiguste ja narkomaania osakonna juhataja Aljona Kurbatova.
    2000ndate alguses oli Kristina Tauts Nelli Kalikova kõrval üks aktiivsemaid narkovõõrutus- ja aidsiennetusaktiviste ja töötas kuni 2004. aastani TAI arenduskeskuse juhina. Seega polnud üllatus, kui talle kuuluv osaühing Comenius osutus nüüd TAI hankel edukaks.
    Et tegu oli eurorahaga, konkreetselt Euroopa Sotsiaalfondi vahenditega, pandi teenuse sisu 2010. aasta oktoobris sõlmitud lepingusse kirja väga detailselt. Lihtsalt öeldes käis jutt keskusest, kus eksnarkomaanidele õpetatakse normaalset elu, alates isiklikust hügieenist, lõpetades tööintervjuul käitumisega, rääkimata uimastitest hoidumisest. Lepingu järgi pidid tiimis olema kõrgharidusega psühhiaater, psühholoog ja sotsiaaltöötaja. Kokku 30 voodiga asutus pidi tegutsema Ida-Tallinna haigla Järve hooldushaigla ühes tiivas.
    Kurbatova sõnul algas teenuse osutamine jaanuaris 2011 ning kuni aprillini 2011 oli kõik näiliselt korras. 2011 aprillis peatas Comenius teenuse osutamise ning lubas sellega taas jätkata sügisel.
    Jaanuarist aprillini 2011 esitas Comenius aruandeid, nagu käiks töö eksnarkomaanidega täie hooga. TAI maksis selle alusel üle 57 000 euro, aga keegi koha peal kontrollimas ei käinud. Esimest korda mindigi Järvele alles augusti lõpus, et veenduda, kuidas keskus taas tegevust alustas. Siis tabas šokk.
    Järgmine vale vajub
    "Kui meie töötajad pöördusid sellesse haiglahoonesse, mille ruumides teenus pidi olema, siis ei leitud märget selle kohta ega selle asutuse registratuuris ei teatud, et selles hoones sellist teenust osutatakse," rääkis Kurbatova. Tõsiseid rikkumisi oli teisigi ja kokkuvõttes pidas TAI neid nii tõsiseks, et ütles lepingu pikemata üles.
    Comenius Kristina Tautsi isikus püüdis TAI esindajatele selgitada, et nad ei ole päriselt petnud, vaid on osutanud teenust ühes eramajas Tallinnas aadressil Tüve 49. Tõestuseks tõi Kristina Tauts üürilepingu. Kuid ka see vale varises ruttu kokku.
    „Küsitlesime naabreid ning saime teada, et naabrite sõnul ei ole selles hoones kolm aastat mingit tegevust toimunud,“ lausus TAI jurist Gerli Hummel.
    „Tuli välja, et selles majas tegelikult ei ole juba aastaid mingit tegevust toimunud ja tegelikult see maja ei oleks olnud sobiv juba ka sel põhjusel, et seal ei tohi majutustegevust pakkuda,“ lisas Kurbatova.
    Esmapilgul silmatorkamatu maja Lillekülas kuulub avalikkuses tundmatule firmale Dominus Arendus. Kui registrites kaevata, joonistub välja ärivõrgustik, kus saavad kokku tuntud suurettevõtjad ja poliitika taustaga ärimehed. Läbi keerulise ahela on Tüve 49 omanikud ühelt poolt transpordiärimees Toivo Kuldkepp ja teiselt apteegiärimees Tarmo Laanetu, sama erakonnaga seotud turismiärinaine Cinzia Siig, Res Publica kunagine peasekretär Tõnis Kons ning rea lõpus ka Toomas Tauts. Sama seltskond on figureerinud mitmes poliitilis-ärilises skeemis.
    Autovedajad vankri ette
    Tüve 49 suurim investor on tegelikult Toivo Kuldkepp – ta on ka ainus, kes nõustus asjast „Pealtnägijale“ pikemalt rääkima. On vähe teada fakt, et Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon ehk ERAA, mida Kuldkepp juhib, on veofirmade esindamise kõrval ka suur kinnisvarainvestor, kellele kuulub 600 hektarit erinevaid kinnistuid üle Eesti. Üks sellest portfellist on ka maja aadressil Tüve 49.
    Kuldkepi sõnul oli Tüve tänaval tegu puhtalt äriga, kuhu ta paigutas üle 10 miljoni krooni, mistõttu on kinnistul tema kasuks ka hüpoteek. Algul kavandati krundile kuni 20 korteriga elamu, kuid asi toppas naabrite vastuseisu tõttu. Hoone joonistati väiksemaks, viie korteriga ridaelamuks, kuid selleks ajaks oli buum läbi, turg jahtunud ja projekt külmutati.
    Kuldkepp ütles „Pealtnägijale“, et Toomas Tautsiga tuli tal tühjalt seisev hoone jutuks ja koos leiti, et selle võiks rehabilitatsioonikeskuseks anda. Kuldkepp lisas, et ta ei soovinud sellelt midagi teenida. „Ma ütlesin, et peaasi, et ta kasutusel oleks ja kui saab kedagi ravitseda, mis veel võib paremat olla, kui inimestele midagi head teha,“ lausus ta.
    Nii sündiski üürileping, mis esitati Tervise Arengu Instituudile. Paraku mingit tegevust, mille eest riik maksis, Tüve tänaval ei toimunud. Eriti pikantseks teeb asja, et Kristina Tauts oli samal ajal EASi nõukogu liige ja Toomas Tauts Eesti Energia nõukogu liige.
    Maksis - järelikult oli teenusega nõus
    2012. aasta alguses andis TAI asja paralleelselt tsiviilkohtusse, kus küsiti kogu raha tagasi, ja politseisse, et uuritaks võimalikku kelmust. Pisut vähem kui kahe aastaga käidi läbi kõik kolm kohtuastet. Kristina Tauts vaidles igal sammul vastu ega tunnistanud ühtegi rikkumist. Ta rõhus, et asukoha vahetus ei ole pettus ja kuna TAI maksis küsimusi esitamata arved ära, võttis ta teenuse tegelikult vastu.
    Kohus tuvastas, et Comenius ei tegutsenud kindlasti Järve haiglas ega ka Tüve tänava majas, küll aga ei saanud välistada, et töö toimus ühes Järve haigla territooriumil asuvas teises hoones. Seetõttu määrati, et proua Tautsi firma peab TAI küsitud 57 000 eurost tagasi maksma alla poole, täpsemini 23 000 eurot. Selle maksis Comenius ka ära.
    TAI ametnikud kahtlustavad ekskolleegi, et tegelikult ei teinud tema firma üldse narkomaanide taastusravi. „Meil on kahtlus, aga me ei saa seda tõestada ja nagu ma mainisin, see oligi põhjus, miks me politseisse pöördusime,“ ütles Kurbatova.
    Prokuratuur kinnitas „Pealtnägijale“, et keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo menetleb asja kelmuse paragrahvi alusel, uurimine on lõppfaasis ja kahtlustatavana on kavas üle kuulata üks isik. 
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Leedu suurettevõtted odavnesid suure käibega
Suurima käibega olid teisipäeval Leedu ettevõtted, nimelt Ignitis grupė aktsiatega kaubeldi Balti turgudel enim, 345 188 euro eest ning aktsia odavnes seejuures -0,55%.
Suurima käibega olid teisipäeval Leedu ettevõtted, nimelt Ignitis grupė aktsiatega kaubeldi Balti turgudel enim, 345 188 euro eest ning aktsia odavnes seejuures -0,55%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.