Äripäev • 15. detsember 2014
Jaga lugu:

Töötajate palgaootused tegid hüppe

Palgaootuste ja tegelikkuse vahel on lõhe.
Palgaootuste ja tegelikkuse vahel on lõhe.  Foto: Scanpix

Töötajate palgaootus on aastaga kasvanud koguni 200 euro võrra, selgub Palgainfo Agentuuri ja partnerite poolt novembris läbiviidud töötajate küsitluse tulemustest.

Töötajate palgaootus on poole aastaga keskmiselt 100 euro võrra kasvanud. Kui selle aasta mais jäi poolte vastajate netopalgaootus 800-1500 euro piiridesse, siis novembris oli see 900-1600 eurot.

Aasta taguse ajaga on töötajate palgaootus kasvanud 200 euro võrra – eelmise aasta novembris jäi poolte vastajate palgaootus 700-1400 euro vahele. Mediaanpalgaootus oli aasta tagasi 1000 eurot, selle aasta novembris aga 1200 eurot.

Saadava netopalga tase sellisel määral muutunud ei ole, mis suurendab lõhet saadava ja oodatava palga vahel. 

Reaalsus ei vasta ootustele

Kuigi palgaootused on kõrged, siis reaalselt loodab palgakasvu vaid veerand (24%) küsitluse vastanutest töötajatest. Keskmine oodatud töötasu kasv jääb 50-200 euro ringi. Kolmandik vastajatest ei oska arvata, kas nende palk muutub, 42% palgakasvu ei looda.

Tööandjatest märkis 23%, et nad on viimasel kuuel kuul töötajate põhipalkasid muutnud, 30% märkis, et kavandavad põhipalkasid lähemal kuuel kuul muuta, 16% oli põhipalkasid muutnud ja kavandas seda teha ka järgmisel perioodil, 31% tööandjatest põhipalkasid muutnud ei ole ja ei kavanda seda ka teha. Nii toimunud kui ka kavandatav keskmine põhipalga muutus jääb 5-10% piiresse, kuid see ei puuduta kõiki töötajaid.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt