• Jaga lugu:

  Aasta parim ajakirjanik kirjutas maksupetturitega äri ajajatest

  Piret ReiljanFoto: Andras Kralla

  Äripäeva 2014. aasta ajakirjanikuks sai Bonnieri preemia kahekordne laureaat Piret Reiljan. Piret on Äripäeva aasta ajakirjanikuks valitud ka 2007. ja 2009. aastal.

  Tänavu tõid talle võidu lood Olerexi seotusest käibemaksupetturitega ning poliitik Eerik-Niiles Krossi kahtlastest ärisidemetest.Kõige suuremat konkurentsi pakkus seekord Piretile Äripäevas vaid kaks aastat töötanud ajakirjanik Marta Jaakson eelkõige oma silmapaistva eksperimendiga tankistiteenuse ostmisest. Marta näitas selle eksperimendiga, kui lihtne ja kergesti kättesaadav see nn teenus on – tegu on juba täiesti omaette ettevõtlusharuga. Samuti tuli loost välja, et see probleem pole maksuameti ega justiitsministeeriumi fookuses, kuigi peaks olema.Žürii tõstis esile Marta sihikindlust, töökust, nutikust ja suurepärast suhtlemisoskust, mis kõik on toonud kaasa kiire arengu ajakirjanikuna. Seekord jäi Marta küll veel kogenumale Piretile alla.Olerexi kahtlane äritsemine. Piret kirjutas koos ajakirjanik Koit Brinkmanniga lugude seeria sellest, kuidas Eesti suurimaks kütuse jaemüüjaks pürgiv Olerex on miljonite eurode eest äritsenud maksupettur Oleg Belokrõloviga. Viimane on teatavasti mees, kes mõisteti hiljuti süüdi riigilt üle 30 miljoni euro käibemaksu väljapetmises ja selleks kuritegeliku organisatsiooni loomises.Tartu ettevõtjatele Andres Linnasele ja Antti Moppelile kuuluv Olerex on olnud üks Belokrõlovi petuskeemis pööritatud kütuse turustajaid. Nende lugude mõjul teatas näiteks jäätisetootja La Muu, et loobub Olerexi kütuse kasutamisest.Eerik-Niiles Krossi varjatud ärisuhted. Esimesena Eestis kergitas Piret katet ka Eerik-Niiles Krossi seni vägagi varjus olnud ärisuhetelt. Pireti selle aasta üks olulisemaid lugusid rääkis sellest, et agaralt korruptsiooni vastu võitleva IRLi ühe viimase aja säravama poliitiku Eerik-Niiles Krossi ärihuvid põimuvad arvatavate maksupetturite tegevusega.Nimelt aitas alles paar aastat tagasi Kross oma Aserbaidžaani kontaktide abil kahtlast, ent suurejoonelist kütuseäri kavandada kurikuulsatel skeemimeistritel, kelle punutud ärivõrgustikust osa on viimasel paaril aastal olnud kriminaaluurimise all. Täpsemalt on Kross abistanud skandaalset ärimeest Jürgen Järvikut ja on temalt ka ise abi saanud, kui tal oli ettevõttele kiiret rahasüsti tarvis.Lisaks põhjalikele uurivatele töödele on Piret vajadusel ka tugev uudiste kirjutaja. Küllap on enamikul Äripäeva lugejatel veel meeles tema novembri lõpus ilmunud lood salapärasest mobiilinumbrite andmebaasist, mille Piret internetist avastas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Uus nädal algas Tallinna börsile edukalt
Tallinna börs alustas juuni viimast nädalat tugevalt, kui indeks kerkis 0,86%. Vilniuse börs tõusis 0,28%, aga Riia langes 0,67%. Balti Benchmark indeks lõpetas päeva 1,13% kõrgemal.
Tallinna börs alustas juuni viimast nädalat tugevalt, kui indeks kerkis 0,86%. Vilniuse börs tõusis 0,28%, aga Riia langes 0,67%. Balti Benchmark indeks lõpetas päeva 1,13% kõrgemal.
Kahjumit kartnud Põldma pääses ikkagi miinusest
Kui eelmise aasta mais tunnistas Põldma Kaubanduse juht ja omanik Heinar Põldma, et ilmselt tuleb esimest korda ajaloos aasta kahjumiga lõpetada, siis tegelikult läks oluliselt paremini.
Kui eelmise aasta mais tunnistas Põldma Kaubanduse juht ja omanik Heinar Põldma, et ilmselt tuleb esimest korda ajaloos aasta kahjumiga lõpetada, siis tegelikult läks oluliselt paremini.
Venemaa tõstab hoogsalt intresse
Venemaa keskpank tõstis peamised intressimäärad 6,5 protsendini, et võidelda kõrge inflatsiooniga, vahendab CNBC.
Venemaa keskpank tõstis peamised intressimäärad 6,5 protsendini, et võidelda kõrge inflatsiooniga, vahendab CNBC.