Äripäev • 29. detsember 2014
Jaga lugu:

Aasta parim ajakirjanik kirjutas maksupetturitega äri ajajatest

Piret Reiljan  Foto: Andras Kralla

Äripäeva 2014. aasta ajakirjanikuks sai Bonnieri preemia kahekordne laureaat Piret Reiljan. Piret on Äripäeva aasta ajakirjanikuks valitud ka 2007. ja 2009. aastal.

Tänavu tõid talle võidu lood Olerexi seotusest käibemaksupetturitega ning poliitik Eerik-Niiles Krossi kahtlastest ärisidemetest.Kõige suuremat konkurentsi pakkus seekord Piretile Äripäevas vaid kaks aastat töötanud ajakirjanik Marta Jaakson eelkõige oma silmapaistva eksperimendiga tankistiteenuse ostmisest. Marta näitas selle eksperimendiga, kui lihtne ja kergesti kättesaadav see nn teenus on – tegu on juba täiesti omaette ettevõtlusharuga. Samuti tuli loost välja, et see probleem pole maksuameti ega justiitsministeeriumi fookuses, kuigi peaks olema.Žürii tõstis esile Marta sihikindlust, töökust, nutikust ja suurepärast suhtlemisoskust, mis kõik on toonud kaasa kiire arengu ajakirjanikuna. Seekord jäi Marta küll veel kogenumale Piretile alla.Olerexi kahtlane äritsemine. Piret kirjutas koos ajakirjanik Koit Brinkmanniga lugude seeria sellest, kuidas Eesti suurimaks kütuse jaemüüjaks pürgiv Olerex on miljonite eurode eest äritsenud maksupettur Oleg Belokrõloviga. Viimane on teatavasti mees, kes mõisteti hiljuti süüdi riigilt üle 30 miljoni euro käibemaksu väljapetmises ja selleks kuritegeliku organisatsiooni loomises.Tartu ettevõtjatele Andres Linnasele ja Antti Moppelile kuuluv Olerex on olnud üks Belokrõlovi petuskeemis pööritatud kütuse turustajaid. Nende lugude mõjul teatas näiteks jäätisetootja La Muu, et loobub Olerexi kütuse kasutamisest.Eerik-Niiles Krossi varjatud ärisuhted. Esimesena Eestis kergitas Piret katet ka Eerik-Niiles Krossi seni vägagi varjus olnud ärisuhetelt. Pireti selle aasta üks olulisemaid lugusid rääkis sellest, et agaralt korruptsiooni vastu võitleva IRLi ühe viimase aja säravama poliitiku Eerik-Niiles Krossi ärihuvid põimuvad arvatavate maksupetturite tegevusega.Nimelt aitas alles paar aastat tagasi Kross oma Aserbaidžaani kontaktide abil kahtlast, ent suurejoonelist kütuseäri kavandada kurikuulsatel skeemimeistritel, kelle punutud ärivõrgustikust osa on viimasel paaril aastal olnud kriminaaluurimise all. Täpsemalt on Kross abistanud skandaalset ärimeest Jürgen Järvikut ja on temalt ka ise abi saanud, kui tal oli ettevõttele kiiret rahasüsti tarvis.Lisaks põhjalikele uurivatele töödele on Piret vajadusel ka tugev uudiste kirjutaja. Küllap on enamikul Äripäeva lugejatel veel meeles tema novembri lõpus ilmunud lood salapärasest mobiilinumbrite andmebaasist, mille Piret internetist avastas.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum