29. juuli 2014 kell 14:25

Kross plaanib kohtu- käiku Äripäeva vastu

IRLi aseesimees ja Tallinna linnapea kandidaat Eerik-Niiles Kross kavatseb minna Äripäeva vastu kohtusse, teatas Krossi advokaat Oliver Nääs mitme uudistekanali vahendusel.

„Tegu on kavatsusega, mis realiseerub selle nädala jooksul,“ kommenteeris Nääs Äripäevale. Advokaat keeldus hagi sisu täpsustamast, viidates varem meedias ilmunud teadetele. Nääs lisas, et Äripäevale teate edastamata jätmine oli teadlik.

„Alates 11. juulist kuni käesoleva ajani on Äripäev korduvalt ja järjekindlalt segaste väidetega seostanud Eerik-Niiles Krossi maksupettuse planeerimisega ning maksupetturite teadliku abistamisega. Nimetatud väited on ebaõiged, mistõttu pöördub Eerik-Niiles Kross kohtusse,“ seisis Krossi esindaja, advokaat Oliver Nääsi avalduses, mis ilmus ERRi uudisteportaalis.

„Äripäeva poolt ebaõigete ja kohatute väidete esitamine ei ole kantud eksimusest, vaid on olnud järjepidev, süsteemne ning suunatud Eerik-Niiles Krossi isiku vastu. Seetõttu taotleb Eerik-Niiles Kross esitatava hagiga Äripäevalt muuhulgas mittevaralise kahju ning preventiivne kahjuhüvitise väljamõistmist," teatas Nääs.

11. juulil avaldas Äripäev artikli „Eerik-Niiles Kross - maksuskeemitajate äripartner“, kus kirjeldas, kuidas agaralt korruptsiooni vastu võitleva IRLi ühe viimase aja säravama poliitiku Eerik-Niiles Krossi ärihuvid põimuvad arvatavate maksupetturite tegevusega. Samuti intervjuu, kus IRLi tipp-poliitik Eerik-Niiles Kross põhjendas skeemimeistrite Jürgen Järviku ja Marko Kaleviga Aserbaidžaanist kütusetarnete alustamise eesmärgil peetud läbirääkimistel osalemist sellega, et tema oleks tehingust saanud konsultatsioonitasu ning tema roll oli kontaktide vahendamine.

14. juulil avaldas Äripäev juhtkirja „Korruptsioonivastane Kross abistas skeemipunujaid“, kus kirjutas, et ennast korruptsioonivastase võitluse esiliinile paigutav Eerik-Niiles Kross pole ise hoidunud käitumast sarnaselt neile, kelle vastu ta protestib.

15. juulil avaldas Äripäev osa Eerik-Niiles Krossi ja Jürgen Järviku suhtlusest aseritega, kelle vahendusel loodeti hakata Eestisse kütust importima.

24. juulil avaldas Äripäev 22. juulil Vikerraadio päevakommentaarina eetris olnud Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi arvamusartikli „Poliitik Krossi teine pale“, kus põhjendati, miks on püstitatud teema oluline. "Ei ole põhjust väita, et just Kross oleks teinud või teeb lobitööd maksupetturite huvides. Samas on aga avalikkusel oluline teada riigikogus esindatud erakonna liikmete ja maksupettuste organiseerijate omavahelisi ärisidemeid. See annab parema võimaluse jälgida, kas konkreetne erakond ikka pingutab selle nimel, et maksupettused lõppeksid," kirjutas Hundimägi.

"Erinevalt Krossi toetajatest olen aga mina seda meelt, et Krossi ärisidemete avalikustamine Eesti riigilt suure summa maksuraha arvatavate väljapetjatega on oluline teema. Kross on neist sidemetest ka otsest kasu saanud," kirjutas Hundimägi. Ta lisas, et pärast Eerik-Niiles Krossi suhtes kriitiliste artiklite ilmumist on Kross ise ja tema toetajad püüdnud Äripäeva tõstatatud olulist teemat naeruvääristada. "Sarnast reaktsiooni oleme kogenud ka Keskerakonna või Reformierakonna hämarate ärisuhete avalikustamise järel."

Eesti Ekspress on varem kirjutanud, et advokaadibüroo LEXTALi juristist Oliver Nääsist on saanud Keskerakonna asendamatu abimees. Ta on aidanud mitmeid Keskerakonna liikmeid, näiteks Edgar Savisaart, Mihhail Kõlvartit, Yana Toomi ja Mihhail Stalnuhhinit, samuti Savisaare rahastajat Alexander Kofkinit.

Hetkel kuum