Äripäev • 30. detsember 2014 kell 6:22

Piimatööstuste toodangu kasv pidurdus

Lehmad laudas  Foto: Andres Haabu

Pärast Euroopa Liidu toidukaupade sisseveokeeldu Venemaale on piimatööstuste toodangu kasv hakanud pidurduma, selgus värskest ülevaatest.

Eesti piimatööstused tootsid tänavu üheksa kuuga 172 200 tonni piimatooteid kokku 308,3 miljoni euro eest, perioodi kogukasum oli 13,4 miljonit eurot, selgus põllumajandusministeeriumis koostatud piimatööstuse kolmanda kvartali ülevaatest.

"Üheksa kuu toodang oli küll eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2,6% suurem, kuid see tuleb aasta esimese poole toodangu arvelt,“ ütles põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Piimatööstuste müügitulu oli kolme kvartali peale kokku 308,3 miljonit eurot (võrreldes 2013. aasta sama perioodiga +5,7%), kogukulud 294,9 miljonit eurot (+4,5%) ja kogukasum esialgsetel andmetel 13,4 miljonit eurot (+40,2%).

„Piimatööstuse aktiivse ning kasvava ekspordi tulemusena ei olnud kolmanda kvartali lõpuks Venemaa embargo kogukasumile veel mõju avaldanud,“ rääkis Kand.

Piima- ja piimatoodete ekspordikäive oli statistikaameti esialgsetel andmetel tänavu üheksa kuuga 163 miljonit eurot (võrreldes aasta varasemaga +16,9%).

Kolmanda kvartali lõpu seisuga polnud Venemaa embargo mõjutanud aga keskmisi väljamüügihindasid piimatööstustest. „Kui Euroopa Liidus on keskmised väljamüügihinnad langenud isegi kuni 28%, siis Eestis mitte. Pigem on keskmised jaehinnad TNS Emori andmetel hoopis tõusnud,“ lisas Kand.

Statistikaameti andmetel tegeles tänavu kolmanda kvartali lõpus Eestis piimatöötlemisega 21 ettevõtet, kus töötas kokku 2047 inimest.

Hetkel kuum