Äripäev • 23. märts 2015 kell 13:27

Savisaarel amputeeriti jalg

Edgar Savisaar  Foto: Andras Kralla

TÜ Kliinikumi Maarjamõisa polikliiniku majas täna toimunud pressibriifingul ütlesid Edgar Savisaart ravivad arstid, et Savisaarel tekkis veremürgitus ja tekkis vajadus jala kirurgilise ravi järele. Savisaare seisund on arstide sõnul jätkuvalt väga kriitiline.

Delfi vahendas Savisaare ravijuhi doktor Joel Starkopfi sõnu, kes ütles, et kolmapäeva pärastlõunal tekkis Savisaarel halb enestunne, palavik ja nõrkus, kõik sümptomid viitasid kopsupõletikule. Savisaarel tekkis veremürgistus ja seetõttu vajadus jala kirurgilise ravi järele. Jalg amputeeriti ülaltpoolt põlve.

Arstide sõnul leiti Savisaare organismist streptokokk ehk rahvakeeli lihasööjabakter.

Veremürgistuse tulemusena on oluliselt kahjustatud Savisaare mitmed organid, sealhulgas neerud, tema seisund on äärmiselt kriitiline ja seda vaadatakse päev päeva haaval, ent olukord ei ole arstide sõnul oluliselt pärast tänast lõikust paremaks muutunud.

Savisaar on alates neljapäeva varahommikust olnud narkoosi all, alates sellest pole temaga kontakti saadud. Arstid rõhutasid, et kunstliku kooma termin on vale - Savisaar on narkoosis, et taluda hingamisaparaati, korduvaid oppe, ning seda pole võimalik teisiti läbi viia.

Arstide hinnangul on tõenäoline, et Savisaarele tehakse homme uus operatsioon.

Pressikonverentsil osalenud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles, et erakonna põhikirja järgi asendavad esimehe puudumisel teda Kadri Simson ja Enn Eesmaa. "Esimehe puudumisel juhib bürood peasekretär, Tallinna nõukogu juhib peasekretär, Tallinna linna juhivad abilinnapead, tänasel päeval juhib Taavi Aas," ütles Toobal.

Tartu Ülikooli Kliinikumi pressikonverentsil osalesid anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku juhataja professor Joel Starkopf, erakorralise kirurgia külalisprofessor Peep Talving, kirurgiakliiniku vanemarst-õppejõud dr Marko Murruste ning Toobal. Tegemist oli haigla ajaloo esimese patsiendi tõttu korraldatud pressibriifinguga.

Hetkel kuum