Nitrofert koondab kõik töötajad

Nitroferdi juht Aleksei Nikolajev lubab, et töötajad saavad turuolukorra paranedes oma töö tagasi.  Foto: Erik Prozes

Mineraalväetisi tootev Nitrofert koondab sel sügisel kõik ehk kokku 426 töötajat, põhjendades seda maailmaturul kukkunud hindadega.

Kohtla-Järvel asuv ettevõte koondab töötajaid septembrist novembrini. Firma peadirektori Aleksei Nikolajevi kinnitusel ettevõtet ei likvideerita, varad konserveeritakse. Tehase töö seiskus juba peaaegu kaks aastat tagasi, seejärel jäädi ootama paremaid aegu. Kuigi inimestel tööd ei olnud, said nad siiani täispalka.

“Hinnad ei ole maailmaturul tõusnud. Praegu ei ole mõistlik kahjumit toota, kuid tahame tehast säilitada. Kui maailmaturul tulevad paremad hinnad, siis töötajad saavad tagasi tulla,” rääkis Nikolajev, tõdedes, et kui praegu firma tööle panna, teeniks firma kuus 1,4 miljonit eurot kahjumit.

Nikolajev lisas veel, et kuna Nitrofert on Eestis ainus mineraalväetiste tootja, siis teisi keemiatööstuse ettevõtteid ammoniaagi ja karbamiidi maailmaturuhinnad ei mõjuta - seega on Nitorfert ainukesena nii keerulises olukorras.

“Kindlasti on inimesi, kellel on minnes pretensioone, aga peadirektori eesmärk on tehas säilitada,” lisas ettevõtte kantselei juhataja Zinaida Nikitina.

Nitrofert oli varem samasuguses olukorras 2001. aastal, kui maailmaturul hinnad madalseisus püsisid. Ka siis koondati inimesi. “Kui inimesed koju läksid ja koondamistasud said, ei jõudnud nad neid äragi kulutada, kui tuli uus omanik ja tehas käivitati,” ütles Nikitina.

Aastaid olid Nitroferdil Vene omanikud, kuid 2001. aastast on firma taga venemeelne oligarh, ukrainlane Dmitri Firtaš, kelle USA mullu tagaotsitavaks kuulutas. Firtaš, kes sai jõukaks Vene gaasi vahendamisega, eitas USA süüdistusi, mis olid seotud ühe suurprojektiga Indias.

2013. aastal oli Nitroferdi käive 61 miljonit eurot, kahjum 11,8 miljonit eurot. Negatiivseid näitajaid selgitas ettevõte siis maailmaturu hindadel põhinevate tooraine ehk maagaasi kulude ja madalate turuhindadega valmistoodangule. Läinud aasta majandusaruannet ei ole firma veel esitanud.

Hetkel kuum