Birjo Must • 16. august 2015 kell 12:15

Investorid Arvamusfestivalil: me kõik oleme põrunud

Tarmo Tanilas, Kristi Saare, Raivo Hein  Foto: Raul Mee, Äripäev

Iga investori teel tuleb ette valusaid kogemusi ja neid pole võimalik ära hoida, rääkisid kogenud investorid Arvamusfestivalil Äripäeva arutelus "Kuidas rikkaks saada?".

Ettevõtja ja investori Raivo Heina sõnul on ta ühe viletsa investeerimistehinguga kaotanud paar miljonit eurot ning sellistest kaotustest ei tasu heituda. Parima tehinguga on ta jällegi saavutanud 70 000protsendise võidu.

Õpetajast investor Kristi Saare tundis uhkust suurte sammude üle. "Kui alustasin ühisrahastuses, siis olid esimesed investeerimissummad väga väikesed. Kui jõudsin esimese üürikorteri ostmiseni, siis oli notaris lepingule allakirjutamine tohutu asi," rääkis ta. Saare sõnul ongi oluline alati astuda samm edasi, mis kahjuks jääb paljudel väikeinvestoritel tegemata.

Investor Tarmo Tanilase sõnul on tema õnnestumised seotud väga nõrkade hetkede ärakasutamisega turul. Ta tõi näiteks 2001. aastal 11. septembril kaksiktornide varisemise, mil investorid müüsid paanikas aktsiaid kõikidel maailmas. Nii langes ka Eesti Telekomi aktsia hind ja Tanilas tegi sellega hea investeeringu. "Ka 2009. aastal müüdi Merko turuväärtuselt nii alla, et ettevõttel oli bilansis rohkem raha kui oli tema turuväärtus. Aktsia hind muidugi kolmekordistus hiljem," rääkis ta teisest õnnestumisest.

Oma ebaõnnetumistest tõi Tanilas välja ühe Hiina firma, kuhu panid lisaks temale raha ka paljud suured Lääne fondid. Lõpuks selgus, et firma pettis isegi kohalikke analüütikuid, kellele näidati hooneid, mida firmal tegelikult polnudki. "Firma likvideeriti börsilt ja kaotasin kõik. Sellega tuleb arvestada, et varem või hiljem tuleb ebaõnnestumine," märkis Tanilas.

Ka Saare rõhutas, et läbikukkumine on inimlik. "Pole investorit, kel ei oleks miski vastu taevast lennanud. Äge on see, kui inimesed julgevad seda infot jagada," rääkis Saare.

Hetkel kuum