Äripäev • 14. september 2015 kell 6:30

Maailmaturu olukord tõmbas Vene gaasi hinna alla

Gaasitorud Loo maagaasi jaotusjaamas  Foto: Andres Haabu

Aasta algusega võrreldes on Eestisse imporditud Gazpromi maagaasi keskmine hind Eleringi hinnangul langenud 35 protsenti, olles augustis keskmiselt 20,95 eurot megavatt-tunni kohta.

Hinnalanguse taga on eelkõige kerge ja raske kütteõli hinnalangus maailmaturul, mille põhjal võib eeldada gaasi hinnalanguse jätkumist, teatas Elering.

Leedu gaasibörsil Get Baltic kaubeldud maagaasi hind oli augustis keskmiselt 18,35 eurot megavatt-tunni kohta ja Soome gaasibörsil Kaasupörssi olid eelmisel kuul võrreldavad gaasihinnad vahemikus 17,01-20,61 eurot megavatt-tunni kohta.

Selle aasta augustis importisid gaasimüüjad Leedust maagaasi 5,1 miljonit kuupmeetrit, mis moodustas 24,9 protsenti kogu Eesti gaasiimpordist.

Gaasi importisid eelmisel kuul Leedust Baltic Energy Partners, Eesti Energia ja Reola Gaas. Ülejäänud gaasi importis Eesti Gaas Venemaalt. Kokku imporditi eelmisel kuul Eestisse gaasi 20,32 miljonit kuupmeetrit, mis on neli protsenti vähem võrreldes eelmise aasta augustiga.

Augustis Eestisse imporditud maagaasist tuli 24,9 protsenti sisse Karksi kaudu, 30,3 protsenti Värska ja 44,8 protsenti Narva kaudu. Eestisse jõudnud gaasi kogus kõikus vahemikus 0,2-1,1 miljonit kuupmeetrit ööpäevas ning piiriülestes gaasitarnetes häireid ei esinenud.

Maagaasi võrguteenuse maht oli augustikuus 19,25 miljonit kuupmeetrit. Sellest suurimale maagaasi jaotusvõrgule – AS Gaasivõrgud – osutatud teenuse maht oli 16,4 miljonit kuupmeetrit ehk 85 protsenti. Ülekandetorustiku arvestuslik gaasi mahuvaru kasvas aastases võrdluses 26,8 protsenti 4,3 miljoni kuupmeetrini. Juuliga võrreldes kasvas mahuvaru 3,2 protsenti.

Kagu-Eestit läbiva maagaasi transiittorustiku kaudu liikus augustis Venemaalt Lätti 528,1 miljonit kuupmeetrit gaasi ehk sama palju kui eelmise aasta samal ajal.

Läti Inčukalnsi maa-alune hoidla on augustikuu lõpu seisuga täidetud 75 protsendi ulatuses ja täitmine jätkub.

Hetkel kuum