Eliisa Matsalu • 22. september 2015 kell 12:00

Reinsalu: teadsin kapo uurimisest

Justiitsminister Urmas Reinsalu  Foto: Eiko Kink

Justiitsminister, endine IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles, et Savisaare vahistamine ei tulnud talle sugugi üllatusena, kuna prokuratuur oli teda varem uurimisest informeerinud.

Millal Tallinna linnapead altkäemaksu kahtlust uurima hakati, jättis Reinsalu riigiprokuratuuri kommenteerida.

„Nagu ka juba maadevahetuse juhtum näitas, siis puutumatuid inimesi Eesti ühiskonnas pole,“ ütles Reinsalu. Tema sõnul näitab Savisaare vahistamine, et kõik, kes ausaid mängureegleid ei järgi, saavad karistatud.

„Keskerakonna väide, et tegu on poliitiliselt kallutatud uurimisega on täielik jama,“ ütles Reinsalu. Ta lisas, et Eestis on õiguskaitseasutused oma volituste piires sisulisi otsuseid tehes iseseisvad ja nende tegevus on järelevalve all. „Mitte mingisugust poliitilist sekkumist pole ja see polegi mõeldav,“ ütles ta.

Reinsalu lisas, et paljud on minevikus olnud selle vastu, et kaitsepolitseil on sellistes juhtumites korruptsiooniuurimise pädevus. „Näeme, ka Tallinna Sadama juhtumi valguses, et see on ainuõige viis. Korruptsioon on peitkuritegu, mida on raske tuvastada, kuna ohver pole isik, vaid ühiskond,“ ütles Reinsalu, lisades, et selleks peab ühiskond suunama piisavalt ressurssi selleks, et ausaid mängureegleid kaitsta.

„Meil kui riigipiiril tuleb arvestada ka seda, et korruptsioonijuhtumitel on ka julgeolekumõõde. Korruptsioon on lihtsaim ja efektiivseim viis saavutada mõjuvõimu teiste riikide üle,“ ütles Reinsalu.

Täna hommikul esitas kaitsepolitsei Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse järgi võttis Edgar Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Hetkel kuum