Alyona Stadnik • 30. september 2015 kell 14:00

Piilmann: meie sektoris on kriis

Viru Keemia Grupi suuromanik Priit Piilmann  Foto: Marko Mumm/Meediafoto

Viru Keemia Grupi suuromanik Priit Piilmann ütles, et Eestis on põlevkivi- ja keemiatööstuse sektor raskes seisus, kuid toonitas, et küll nemad sellest välja rabelevad.

„Meie sektoris on kindel kriis, oleme teinud otsuseid, millel on ka tagajärjed. Aga küll me välja rabeleme,“ märkis Piilmann Äriplaanil, pidades otsuste all silmas seda, et VKG on koondanud 250 inimest, on peatanud investeeringuid ja teinud kulude kärpeid.

„Loodame ellu jääda,“ oli Piilmann lootusrikas.

Numbritest rääkides märkis VKG suuromanik, et kui ettevõttel läheb hästi, siis tahavad pangad laenu anda, kuid niipea, kui käibed langevad, tahavad pangad laenutingimusi üle vaadata. Tema sõnul just praegu nii ongi: „Käivad läbirääkimised, mis meist saab ja kuidas edasi minna.“

Tulevaks aastaks prognoosib Piilmann VKGle 10% käibekasvu ja kahjumit - kahjumit on oodata juba ka tänavu. „Oleme investeerinud 900 miljonit eurot, sellest 750 miljonit tootmisesse, 550 miljonit oleme laenanud,“ rääkis Piilmann numbritest. „VKG panus riigi majandusse on aastas ligikaudu 1% riigi maksutulust, ligikaudu 1% SKT’st ja umbes 45 miljonit eurot maksutulu. Oleme riigile vajalik.“

Mis puutub riigiga koostöösse, siis märkis Piilmann, et uue valitsuse tulekuga on hakatud põhjalikumalt analüüsima fiskaalpoliitika mõju põlevkivi- ja keemiatööstuse arengule. „Aga aeglaselt lähevad need arengud,“ sõnas ta.

Hetkel kuum