Kaisa Gabral • 15. jaanuar 2016 kell 12:15

Ida-Viru maavanem: olukord pole hea

Ida-Viru maavanema sõnul osatakse koondamistega piirkonnas juba kohaneda  Foto: Andres Haabu

Ida-Viru maavanema Andres Noormäe sõnul ei mõju VKG suurkoondammine piirkonnale kindlasti hästi, kuid varasemad kogemused on õpetanud ja osatakse kohaneda.

„Millised need mõjud on? Samasugused nagu ennegi on olnud. Ida-Virumaa on nende asjadega juba, ma ei taha öelda, et harjunud, kuid jah, kogemusi on,“ vastas Noormägi küsimusele, milline mõju on VKG suurkoondamisel Ida-Virumaale tervikuna.

„Rääkisin täna ka töötukassaga ja nemad ütlesid, et neil on kõik ressursid valmis. Seaduse kohaselt hakatakse tööle,“ rääkis Noormägi.

Ta lisas, et üritab näha igas asjas ka positiivset poolt. Antud loos on positiivne see, et õnneks on piirkonnas arenevad tööstuspargid, kes teevad head tööd ja tänu kellele lisandub töökohti. „Neid on ikka tulemas, võib-olla mitte homme, aga uued töökohad ja kaasaegsed investeeringud on tulemas,“ rääkis Noormägi.

Suur risk Ida-Virumaal on tema hinnangul see, et seal on ainult suurtööstused, pole keskmiseid ega väikeseid ettevõtteid.

Ida-Virumaa avalike suhete nõuniku Ago Gaškovi sõnul on koondamine loomulikult ebameeldiv uudis, kuid piirkond oskab sellega kohaneda. „Kui konjuktuur muutub, siis võtavad nad (VKG - toim) inimesed tagasi, see on alati nii olnud. Kuid, tõenäoliselt nafta hind ei tõuse enam 150dollarini barreli eest. VKG peab oma ärimudeli ilmselt üle vaatama ja viimane aeg on Eestis hakata mõtlema teiste maavarade kasutamisele,“ lisas Gaškov.

Viru Keemia Grupi juhtkond otsustas konserveerida Kiviter-tehnoloogial töötavad põlevkiviõlivabrikud nafta märkimisväärse hinnalanguse tõttu ning koondada 500 inimest.

Hetkel kuum