Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa kergejõustik tohutus dopinguskandaalis

  WADA endine president Richard Pound tunnistas, et praegu avastatud dopinguprobleem on ilmselt üksnes jäämäe tipp.Foto: EPA

  Maailma antidopinguagentuuri WADA raportist selgub, et Venemaal on riigi toel toimiv üüratu dopinguprogramm, mille tõttu soovitatakse Venemaa kergejõustikuliit üleilmsest alaliidust välja visata ja keelata osalemine järgmise aasta olümpiamängudel.

  WADA endise presidendi Richard Poundi eestvedamisel on sõltumatu komisjon 11 kuud uurinud Venemaale esitatud kahtlutusi süsteemses pettuses, vahendab The Guardian. Pound ütles, et väga kahjulikud avastused on ilmselt kõigest jäämäe tipp ja ulatuslik reeglite rikkumine on hullem kui arvati. Ta märkis, et tõenäoliselt ei ole Venemaa ainus riik ja kergejõustik ainus valdkond, kus on tohutu dopinguprobleem.
  Komisjon leidis tõendeid, et Venemaa on sekkunud dopingukontrollidesse, kahtlaseid juhtumeid varjanud ja hävitanud dopinguproove, samuti on makstud selle eest, et peita dopinguteste. Moskva antidopingu labori juht Grigori Rodtšenko lasi teadlikult hävitada 1417 dopinguproovi vahetult enne WADA kontrolle, et neid ei saaks uuesti avada. Rodtšenko tunnistas hävitustööd, kuid põhjendas seda vajadusega koristada. Raportis leiti, et laborilt tuleks võtta tegevusluba ja selle juht vallandada.
  323-leheküljeline raport kirjeldab, kuidas Venemaal valitseb petmise kultuur, kus treenerid on Poundi sõnul kontrolli alt väljunud ja eeldavad, et Venemaa antidopinguagentuur kaitseb nende sportlasi, mitte ei püüa neid vahele võtta. Väidetavalt on dopingulaborite töösse segatud ka FSB.
  Karistus viiele sportlasele
  Komisjon soovitab viiele keskmaajooksjale ja neljale treenerile määrata eluagse karistuse. Üks sportlastest on 2012. aasta olümpiavõitja 800 meetri jooksus Maria Savinova, teine on samadel mängudel samal distantsil pronksmedali saanud Jekaterina Poistogorova. Ülejäänud on Anastassia Bazdõreva, Kristina Ugarova ja Tatjana Mjazina. Patustanud treenerid on Venemaa kergejõustiku kestvusalade peatreener Aleksei Melnikov, keskmaajooksjate treener Vladimir Mohnev, 800 meetri jooksu treener Vladimir Kazarin ja käimistreener Viktor Tšegin.
  Poundi sõńul on see kujuteldamatu, et Vene spordiminister Vitali Mutko ei olnud probleemi kaalukusest teadlik. "On võimatu, et ta midagi ei teadnud. Ja kui ta teadis, siis ta on kaasosaline," ütles Pound. Mutko, kes juhib 2018. aasta jalgpalli MMi korralduskomiteed, eitas WADA ees valesti käitumist.
  Raportis jagatakse süüdistusi ka rahvusvahelisele kergejõustikuliidule IAAF, kes väidetavalt ei tegutsenud piisavalt aktiivselt, et kontrollida Londoni OMil kahtlase dopinguprofiiliga sportlasi. Juhtunut saanuks ennetada, kui poleks olnud komisjoni hinnangul kollektiivset ja seletamatut mitte sekkumise poliitikat. Komisjon tuvastas, et IAAFi ja Vene spordiliidu käitumine oli süsteemne ja teadlik, Pound märkis, et dopingutestide varjamise eest maksti altkäemaksu.
  IAAFi president Sebastian Coe ütles, et Vene alaliidu vastu kaalutakse sanktsioone, kuid enne on vaja uurimistulemustega põhjalikumalt tutvuda.
  Kergejõustikuliidu juhil altkäemaksu kahtlustus
  Eelmisel nädalal arreteeris Prantsuse politsei IAAFi endise juhi Lamine Diacki ja mitu rahvusvahelise kergejõustikuliidu tegelast. Diacki kahtlustatakse rohkem kui ühe miljoni eurose altkäemaksu võtmises positiivsete dopinguproovide varjamise eest. Kuna Prantsusmaal käib sel teemal uurimine, jättis Pound osa raportist avaldamata, lootes paljastada rohkem detaile aasta lõpuks.
  "Selles raportis tuvastati ka korruptsioon ja pististe andmine rahvusvahelise kergejõustiku kõige kõrgemal tasemel, sellekohased tõendid on edastatud Interpolile uurimiseks," seisis raportis. Interpol teatas, et neil on käimas väidetava globaalse dopingukorruptsiooni skeemi uurimine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tallinna Sadam kasvatas reisijate arvu 87%, ent kaubamaht vähenes
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Maksueksperdid: nii surevad Eestis teenusplatvormid ja tekib suurim „tööandja“
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Tagasihoidliku kauplemispäeva lõpetasid Balti börsid positiivselt
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Läänemets liialdas. Ukraina põgenikke aitasid piiril vabatahtlikud Vene vabatahtlik: saame ukrainlastele segamatult abi pakkuda
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Päikesepaneelide paigaldamine katusele
Eestis on üha enam hakatud paigaldama päikesepaneele ja ehitama terveid päikseelektrijaamu. Rohepööre, pandeemialainete ajal alanud ja geopoliitilise olukorra tõttu üha kallinevad elektrihinnad on muutnud päikesepaneelid üha populaarsemaks.
Eestis on üha enam hakatud paigaldama päikesepaneele ja ehitama terveid päikseelektrijaamu. Rohepööre, pandeemialainete ajal alanud ja geopoliitilise olukorra tõttu üha kallinevad elektrihinnad on muutnud päikesepaneelid üha populaarsemaks.

Olulisemad lood

Euroopa Liit leppis kokku nafta hinna ülempiiris ja uutes sanktsioonides
Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kokku, et kehtestavad Vene naftale hinnalae, ikka püüdlusest vähendada Kremli tulusid. Hinnalagi on osa kaheksandast Moskva-vastaste sanktsioonide paketist.
Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kokku, et kehtestavad Vene naftale hinnalae, ikka püüdlusest vähendada Kremli tulusid. Hinnalagi on osa kaheksandast Moskva-vastaste sanktsioonide paketist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.