Äripäev • 9. november 2015 kell 15:43

Venemaa kergejõustik tohutus dopinguskandaalis

WADA endine president Richard Pound tunnistas, et praegu avastatud dopinguprobleem on ilmselt üksnes jäämäe tipp.  Foto: EPA

Maailma antidopinguagentuuri WADA raportist selgub, et Venemaal on riigi toel toimiv üüratu dopinguprogramm, mille tõttu soovitatakse Venemaa kergejõustikuliit üleilmsest alaliidust välja visata ja keelata osalemine järgmise aasta olümpiamängudel.

WADA endise presidendi Richard Poundi eestvedamisel on sõltumatu komisjon 11 kuud uurinud Venemaale esitatud kahtlutusi süsteemses pettuses, vahendab The Guardian. Pound ütles, et väga kahjulikud avastused on ilmselt kõigest jäämäe tipp ja ulatuslik reeglite rikkumine on hullem kui arvati. Ta märkis, et tõenäoliselt ei ole Venemaa ainus riik ja kergejõustik ainus valdkond, kus on tohutu dopinguprobleem.

Komisjon leidis tõendeid, et Venemaa on sekkunud dopingukontrollidesse, kahtlaseid juhtumeid varjanud ja hävitanud dopinguproove, samuti on makstud selle eest, et peita dopinguteste. Moskva antidopingu labori juht Grigori Rodtšenko lasi teadlikult hävitada 1417 dopinguproovi vahetult enne WADA kontrolle, et neid ei saaks uuesti avada. Rodtšenko tunnistas hävitustööd, kuid põhjendas seda vajadusega koristada. Raportis leiti, et laborilt tuleks võtta tegevusluba ja selle juht vallandada.

323-leheküljeline raport kirjeldab, kuidas Venemaal valitseb petmise kultuur, kus treenerid on Poundi sõnul kontrolli alt väljunud ja eeldavad, et Venemaa antidopinguagentuur kaitseb nende sportlasi, mitte ei püüa neid vahele võtta. Väidetavalt on dopingulaborite töösse segatud ka FSB.

Karistus viiele sportlasele

Komisjon soovitab viiele keskmaajooksjale ja neljale treenerile määrata eluagse karistuse. Üks sportlastest on 2012. aasta olümpiavõitja 800 meetri jooksus Maria Savinova, teine on samadel mängudel samal distantsil pronksmedali saanud Jekaterina Poistogorova. Ülejäänud on Anastassia Bazdõreva, Kristina Ugarova ja Tatjana Mjazina. Patustanud treenerid on Venemaa kergejõustiku kestvusalade peatreener Aleksei Melnikov, keskmaajooksjate treener Vladimir Mohnev, 800 meetri jooksu treener Vladimir Kazarin ja käimistreener Viktor Tšegin.

Poundi sõńul on see kujuteldamatu, et Vene spordiminister Vitali Mutko ei olnud probleemi kaalukusest teadlik. "On võimatu, et ta midagi ei teadnud. Ja kui ta teadis, siis ta on kaasosaline," ütles Pound. Mutko, kes juhib 2018. aasta jalgpalli MMi korralduskomiteed, eitas WADA ees valesti käitumist.

Raportis jagatakse süüdistusi ka rahvusvahelisele kergejõustikuliidule IAAF, kes väidetavalt ei tegutsenud piisavalt aktiivselt, et kontrollida Londoni OMil kahtlase dopinguprofiiliga sportlasi. Juhtunut saanuks ennetada, kui poleks olnud komisjoni hinnangul kollektiivset ja seletamatut mitte sekkumise poliitikat. Komisjon tuvastas, et IAAFi ja Vene spordiliidu käitumine oli süsteemne ja teadlik, Pound märkis, et dopingutestide varjamise eest maksti altkäemaksu.

IAAFi president Sebastian Coe ütles, et Vene alaliidu vastu kaalutakse sanktsioone, kuid enne on vaja uurimistulemustega põhjalikumalt tutvuda.

Kergejõustikuliidu juhil altkäemaksu kahtlustus

Eelmisel nädalal arreteeris Prantsuse politsei IAAFi endise juhi Lamine Diacki ja mitu rahvusvahelise kergejõustikuliidu tegelast. Diacki kahtlustatakse rohkem kui ühe miljoni eurose altkäemaksu võtmises positiivsete dopinguproovide varjamise eest. Kuna Prantsusmaal käib sel teemal uurimine, jättis Pound osa raportist avaldamata, lootes paljastada rohkem detaile aasta lõpuks.

"Selles raportis tuvastati ka korruptsioon ja pististe andmine rahvusvahelise kergejõustiku kõige kõrgemal tasemel, sellekohased tõendid on edastatud Interpolile uurimiseks," seisis raportis. Interpol teatas, et neil on käimas väidetava globaalse dopingukorruptsiooni skeemi uurimine.

Hetkel kuum