Äripäev • 10. detsember 2015 kell 6:57

Uuest aastast tõuseb abiellumise riigilõiv

Pulmad  Foto: Jullia-Maria Linna

Vastavalt riigilõivuseaduse muudatustele tõuseb uuel aastal abiellumise, lahutamise ja nime muutmise riigilõiv.

Praegused riigilõivud on kehtinud 2007. aastast ja hinnatõus on tingitud perekonnaseisutoimingutele tehtavate tegelike kulutuste kasvust. Et inimesi ei takistaks abiellumisel liialt kõrge riigilõiv, on abiellumise riigilõiv jäetud võrreldes teiste lõivudega proportsionaalselt väiksemaks.

Alates 1. jaanuarist on abiellumise riigilõiv senise 20 euro asemel 30 eurot. Abiellumise riigilõivu tasumisel arvestatakse avalduse tegemise kuupäeva, mitte abielu sõlmimise kuupäeva. Seega selle aasta lõpuni tuleb avalduse esitamisel tasuda veel 20 eurot. Abielulahutuse riigilõiv tõuseb 26 eurolt 50 euroni.

Abieluvõimetõendi ning korduva sünnitõendi, surmatõendi, abielutõendi, abielulahutuse tõendi ja soo muutmise tõendi väljastamise eest tõuseb riigilõiv praeguselt 4 eurolt 10 eurole. Poole soodsam ehk 5 eurot on sama tõendi korduv väljastamine elektroonilisel kujul. Esmakordse sünni- või surmatõendi väljastamine on tasuta nagu varemgi.

Nimemuutmise riigilõiv on alates 1. veebruarist 39 euro asemel 100 eurot. Riigilõivuseaduse eelnõu, selle seletuskirja ja menetluskäiguga saab tutvuda siin.

Hetkel kuum