Kertu Ruus • 2. veebruar 2016 kell 14:45

Käärmann: See ei jää maailmas märkamata!

Kristo Käärmann ja Andres Kitter koos kolleegidega  Foto: Andras Kralla

Veel novembris Helsingis Slushil esinedes oli Transferwise'i asutaja Kristo Käärmanni sõnum, et enamik panku on väljasurevad saurused. Nüüd on pangandusmaastiku lõhkuja sõlminud liidu traditsioonilise pangaga, Eesti kapitalil põhineva LHVga. Ettevõtete sõnul on tegu maailmas unikaalse liiduga panga ja start-up'i vahel.

Miks pangandus kiiremini ei arene?

LHV jaepanganduse juht Andres Kitter: Lihtne oleks öelda „regulatsioon“, aga siin on mitu asja. Oluline tegur on näiteks ka tehnoloogiline baas. Eestis on pangandus õnneks võrdlemisi noor ja LHV veel paljudest noorem, teised on kiht kihi haaval teenuseid lisanud, nii et kaardimajake pole enam paindlik. Samuti on äripangadus piiriülene, aga jaepangandus mitte kunagi. 

Kristo Käärmann: Motivatsiooni puudumine – vähe on panku, kellel oleks ratsionaalne motivatsioon teha klientidele paremaid tooteid. Mujal maailmas on juba panga vahetamine üsna tülikas.

"LHV on teinud esimese pangana seda, mida tavaliselt teevad start-up'id omavahel," kinnitas LHV jaepanganduse juht Andres Kitter.

Nimelt liitis LHV TransferWise’i teenused enda omadega – LHV kliendid saavad tänasest teha rahvusvahelisi valuutaülekandeid TransferWise'i hindadega LHV interneti- ja mobiilipangas. Ettevõtete mõte on ka teineteise kliente endaga liita, kuigi numbriprognoose kumbki välja ei öelnud. 

TransferWise’i ühe asutaja Kristo Käärmanni sõnul on LHV terves maailmas üks kõige progressiivsemaid panku, sest kuskil mujal pole pank integreerinud start-up'i oma äppi. „Et üks universaalpank maailma serval seda teeb, see ei jää mujal maailmas märkamata,“ ütles ta. Käärmann rääkis, et esimest korda arutas ta ideed neli ja pool aastat tagasi LHV asutajaliikme Andres Viisemanniga.

Käärmanni kinnitusel sõltub nüüd teiste maailma pankade huvi koostöö vastu sellest, kui palju nad LHVst oma arengus maas on. 

Äripäeva küsimusele, kas LHV pole tundnud end solvatuna TransferWise’i aastatepikkustest väljaütlemistest „vanade kohmakate“ pankade aadressil, vastas Andres Kitter, et kui see jutt kedagi solvab, siis on pangal endal vaja peeglisse vaadata. Käärmann sekundeeris, et ega nad nii kriitilised polegi olnud. „Me nüüd nii halvasti ka pole rääkinud, välja arvatud sellest, kuidas pangad teenustasusid vahetuskursi sisse peidavad,“ sõnas ta.

Hetkel kuum