Mait Kraun • 23. veebruar 2016 kell 15:57

Vaata, kuidas Eesti riigivõlg reaalajas kasvab

Eesti võlakell.  Foto: NationalDebtClocks.Org kuvatõmmis

Maailma riikide võlakoorem on lähenemas 60 triljonile dollarile. Eesti osa sellest on imepisike, aga võlg kasvab, selgub NationalDebtClocks.org andmetest.

Esmaspäeva seisuga ulatus maailma riikide valitsuste koguvõlg 59,66 triljoni dollarini. Kui lõpetate selle artikli lugemise, on võlale lisandunud ainuüksi intresside kujul veel mõned miljonid dollarid, selgub veebilehe NationalDebtClocks.org andmetest.

Veebisaidil on niinimetatud võlakell, mida uuendatakse pidevalt. Lisaks sellele võimaldab veebisait vaadata 49 erineva riigi andmeid.

Veebilehe andmetel ulatub Eesti riigivõlg praegu 1,99 miljardi euroni. See on 9,27 protsenti sisemajanduse koguproduktist. Intressimaksed tuleb meil igas sekundis tasuda 2 eurot ning iga kodanik on valitsuse kaudu kaudselt võlgu 1516 eurot. Reaalajas saab Eesti andmeid vaadata siit.

Eesti võlakell.  Foto: NationalDebtClocks.Org

USA riigivõlg ulatub 18,91 triljoni dollarini. Võlg moodustab kokku 105 protsenti riigi sisemajanduse koguproduktist. Lisaks sellele võib välja tuua, et iga inimese kohta on USA võlgu tunduvalt rohkem kui Eesti – kokku 58 576 dollarit. Iga-aastane intress ulatub aga 545,93 miljardi dollarini. See on umbes sama suur kui Apple’i turuväärtus (Apple on maailma suurim börsifirma).

„Kui võlg oleks sularahas, saaks 1-dollariste kupüüridega teha Maa ümber 73 600 tiiru,“ kirjutab veebileht. „Kui kõik dollarid üksteise peale laduda, jõuaksime 1,28 miljoni miili kõrgusele – selle vahemaaga saab käia 5 korda kuul.“

Hiina riigivõlg ulatub aga 5,37 triljoni dollarini (65 protsenti SKPst). Jaapan on kokku võlgu 8,93 triljonit dollarit (217 protsenti SKPst). Saksamaa riigivõlg on 2,34 triljonit ja Suurbritannia oma 2,3 triljonit.

Veebileht kogub andmeid valitsuselt ja keskpankadelt. Seejärel kasutatakse algoritmi, et arvutada võlasumma reaalajas. Organisatsioon jälgib ainult riigivõlga ning ei arvesta erasektori võlakoormusega.

„Meie ainuke eesmärk on anda inimestele lihtsat ja selget informatsiooni jätkuvalt kestva võlakriisi kohta,“ teatas veebileht.

Hetkel kuum