Mait Kraun • 30. märts 2016 kell 16:00

Läti valitsus nõuab pankdelt rohkem laenuandmist

Läti peaminister Maris Kucinskis  Foto: EPA

Läti majandust hoiab tagasi pankade vastumeelsus laene anda, vaatamata sellele, et neil on selleks rahalised vahendid olemas, ütles peaminister Maris Kucinskis.

Läti valitsus plaanib „peagi“ pankade ja äriringkondadega aru pidada, kuidas laenamist stimuleerida, ütles Kucinskis täna antud intervjuus, vahendab Bloomberg.

„Meie pankadel on väga palju sääste ja see raha ei jõua meie riigi majandusse,“ ütles Kucinskis. „Pangad on äärmiselt ettevaatlikud ja krediidiportfellid on väga väiksed. Mulle tundub, et see on majanduse jaoks kõige suurem oht.“

Eesti, Läti ja Leedu majandused võtsid kinnisvarabuumile järgnenud 2008. aasta kriisi ajal vastu suure löögi. See vähendas pankade valmisolekut laene anda, mis on tagasi hoidnud eelkõige Läti majandust. Sellel kuul teatas Läti Keskpank, et 2016. aasta majanduskasvu prognoosi vähendati 2,7 protsendilt 2,3 protsendini. Põhjustena toodi välja geopoliitilised riskid, madalam globaalne kasv ning investeeringute vähesus.

Läti majapidamistele antud laenude kogumaht vähenes neljandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 4 protsendi võrra 5,3 miljardi euroni, selgub Läti Finants- ja Kapitaliturgude Komisjoni andmetest. Eelmisel aastal kasvas Läti majandus 2,7 protsenti.

Hetkel kuum