Äripäev • 5. aprill 2016 kell 9:24

Hiina ei tõtta Panama paljastusi uurima

Hiina president Xi Jinping  Foto: Scanpix/Reuters

Üks riik, mis ei kiirusta Panama advokaadibüroost lekkinud info põhjal oma poliitilise eliidi offshore-firmasid kontrollima, on Hiina, kirjutab Financial Times.

Hiina välisministeerium keeldus kommenteerimast „alusetuid väiteid“. Ajaleht Global Times, mis on veidi tabloidilukuma kallakuga kui valitsuse ametlik häälekandja People’s Daily, taunis valekampaaniat mitte-lääneriikide valitsusjuhtide pihta nagu Venemaa president Vladimir Putin, kelle lähiringist on uurivate ajakirjanike rahvusvahelise konsortsiumi ICIJ paljastuses palju juttu.

Hiinaga seoses suuremaid paljastusi ei olnud. Võimude huvi on aga vältida, et miskigi võiks varjutada president Xi Junpingi algatatud korruptsioonivastast võitlust, millele on tavakodanike seas suur poolehoid. Uurimise alla on sattunud mitu kõrget partei funktsionääri ja riigifirmade juhti, kuid oma poliitiliste eelkäijate võrgustikke on Xi kampaania seni suuresti säästnud, kirjutas FT.

Panama advokaadibüroost lekkinud andmetest jooksis läbi Xi naisevenna Deng Jiagui nimi, kelle varadest kirjutas agentuur Bloomberg juba neli aastat tagasi. New York Times on aga kirjutanud Hiina endise peaministri Wen Jiabao naise ja ema varandusest. Kummalgi juhul ei olnud tegemist seaduse rikkumisega.

Kaks aastat tagasi leidis ICIJ uurimine, et offshore’ide kaudu ajavad asju vähemalt viie poliitibüroo praeguste või endise liikmega seotud isikud, mis samuti ei olnud seadusevastane. 2014. a uurimuses nimetas ICIJ Weni lapsi ja endise Hiina peaministri Li Pengi tütart.

„Me oleme selliseid asju varem kuulnud,“ kommenteeris lehele ajaloolane Zhang Lifan. „Aga see on väga tundlik teema ja võimud ei taha, et inimesed sellest räägiksid. Alati püütakse probleeme pisendada.“

Hetkel kuum