Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Raivo Rand: Sooman viskas kirve kapsaaeda

  Ehistufirma omanik Raivo Rand peab Oviiri plaani heaks mõtteks, miks aitab Eesti elanikkonda kasvata.Foto: Raul Mee

  Ehitusfirma Rand & Tuulberg üks omanikke Raivo Rand lükkab Pindi kinnisvara partneri Peep Soomani süüdistused korruptsioonis ja lobistamises muigega tagasi ja peab seda naabrile kirve kapsaaeda loopimiseks.

  „Ma lugesin, jah, seda Peep Soomani ebaviisakat pöördumist,“ ütles Rand muigega. Täna kirjutas Peep Sooman oma Facebooki lehel, et riigi üürimajad on kõige lollim idee, mida ta on valitsejate suust kuulnud ning paiskas õhku korruptsioonikahtluse. "Kas teadsite, et selle projekti taga ei ole omaalgatuslikult ükski erakond, vaid suur ja tuntud ehitusettevõte, kes varemgi munitsipaalkortereid ehitanud?" kirjutas Sooman. Ta viitab ilmselt ehitusfirmale Rand & Tuulberg, mis on olnud seotud mitme Tallinna munitsipaalkorterite projektiga.
  Randi hinnangul on Urve Palo ja nüüd ettevõtlusminister Liisa Oviiri idee üks paremaid mõtteid, sest eestlastel on puudujääk kvaliteetsetest ja headest elamispindadest. Riigi planeeritud üürimajad tulevad Ida-Virumaale ja Kagu-Eestisse, kuhu Rand & Tuulberg on viimasel ajal ehitanud mitu tootmishoonet. „Me teame, kui hädas on need ettevõtted oma tööjõu saamise ja leidmisega. Teatud töödele leidub ka kohapeal inimesi, aga on ka spetsialiste, kes tuleb tuua väljaspoolt juurde ja nendel ei ole võimalik elamispinda leida. Samas need vanad majad on amortiseerinud, neid pole renoveeritud,“ selgitas Rand.
  Sama probleem valitseb tema sõnul ka Tartus, Tallinnas ja Viljandis. „See, et riik paneb õla alla üürikorterite ehitamisele, on pisikene kukesamm, nihe positiivsuse poole,“ ütles Rand. Ta lisas, et loodab, et riik jõuaks nii kaugele, et üürikortermajad kerkiksid mitte riigi rahade eest, vaid toel. Rand pidas silmas, et riik võiks eraettevõtetele pakkuda soodustusi näiteks maa leidmisel ja taristu ehitamisel.
  Ei ole lobistaja
  Rand lükkas tagasi Soomani väite, nagu oleks tema juba aastaid tegelenud selle idee lobistamisega. „See on tema enda asi, siin ei ole otseselt meie firmaga midagi pistmist. Ma olen sama ideed juba viis kuni seitse aastat rääkinud, sest ma lihtsalt näen, mis juhtub. Me peame oma kahaneva elanikkonna üritama keerata kasvule ja see on üks meede,“ selgitas Rand.
  Ta eitas ühist vaatenurka sotsiaaldemokraatidega ja märkis, et tal on hea läbisaamine kõikide erakondadega, välja arvatud mõne ekstreemsema parteiga.
  Rand soovitas mõelda rohkem Eesti tulevikule. „Mitte istuda kännu otsas ja oodata, mis juhtub, kui tegelikult midagi ei juhtugi,“ ütles ta. Rand rääkis, et talle tundub, nagu oleks käimas ehitusbuum – ehitushinnad on madalad ja kraanad on püsti, ent elamispindu ehitati mullu ligi 3900 ühikut, kui vajadus on 6000 ühiku järele. "Tartu-Tallinna teed hakkame ehitama siis, kui ehitushinnad tõusevad jälle kõrgele," viitas Rand, et riik ei taha võtta laenu, et ehitada välja Tallinna-Tartu maantee, kui hinnad on madalad, vaid lükkab seda mõtet edasi seni, kuni ehitamine läheb kallimaks.
  Kirves kapsaaias
  Peep Soomani sõnavõttu nimetas ta kirve kapsaeda viskamises ega jätnud ka Soomani kapsaaeda ilma kirveta. „Seal on tegelikult probleem kinnisvara haldajatega, kes üürivad välja kümmekonda korterit, eriti nendega, kes üürivad kortereid Mustamäel või Lasnamäel. Nemad näevad ohtu, et nende bisnis kaob ära,“ rääkis Rand.
  Tema hinnangul ei juhtu midagi väikeettevõtjatega, kellel on kvaliteetne üürikinnisvara heas piirkonnas. Lasnamäe ühetoalise korteri üle 200eurost kuuüüri peab ta aga üle mõistuse kõrgeks ning märkis, et see on hõlptulu saamine. Üüriturg on tema sõnul praegu Eestis kaootiline ning stabiilsusest ei saa rääkida enne, kui on olemas üürikortermajad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Liisi Kirch: investeerimine on meeskonnasport. Seda on investor Toomase edus tunda
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Facebooki, TikToki ja Twitterit Eestis esindav firma hüppab pea 200miljonilise käibeni
Twitterit, Snapchati, Metat ja teisi gigante Eesti ja Baltikumis esindav firma kasvatas hüppeliselt oma käivet. Kui kolm aastat tagasi oli ettevõtte Httpool Baltics käive 5 miljonit, siis käesoleval aastal on käibeprognoos pea 200 miljonit.
Twitterit, Snapchati, Metat ja teisi gigante Eesti ja Baltikumis esindav firma kasvatas hüppeliselt oma käivet. Kui kolm aastat tagasi oli ettevõtte Httpool Baltics käive 5 miljonit, siis käesoleval aastal on käibeprognoos pea 200 miljonit.

Olulisemad lood

Novembris inflatsioon aeglustus Euroalas aeglustus inflatsioon 10 protsendile
Hinnatõus novembris püsis kõrgemal 20%, kuid oli pisut madalam kui oktoobris. Kuine hinnalangus pöördus aga uuesti tõusule.
Hinnatõus novembris püsis kõrgemal 20%, kuid oli pisut madalam kui oktoobris. Kuine hinnalangus pöördus aga uuesti tõusule.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.