• OMX Baltic−0,07268,75
 • OMX Riga−1,24913,47
 • OMX Tallinn−0,041 742,16
 • OMX Vilnius−0,32996,34
 • S&P 500−0,075 560,59
 • DOW 30−0,0740 386,7
 • Nasdaq 0,0118 010,03
 • FTSE 100−0,388 167,37
 • Nikkei 225−0,0139 594,39
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,33
 • OMX Baltic−0,07268,75
 • OMX Riga−1,24913,47
 • OMX Tallinn−0,041 742,16
 • OMX Vilnius−0,32996,34
 • S&P 500−0,075 560,59
 • DOW 30−0,0740 386,7
 • Nasdaq 0,0118 010,03
 • FTSE 100−0,388 167,37
 • Nikkei 225−0,0139 594,39
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,33
 • 28.05.16, 09:00

Eestis tegutsev idufirma läheb börsile

Eestasest juhatuse liikmega ning läinud aastal Eestis arenduskeskuse avanud telekomiplatvormi pakkuv USA ettevõte Twilio teatas, et viib läbi aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) New Yorgi börsil.
Endine Skype'i tiimi liige Ott Kaukver on peagi USAs börsile mineva Twilio tootearenduse juht.
 • Endine Skype'i tiimi liige Ott Kaukver on peagi USAs börsile mineva Twilio tootearenduse juht. Foto: Fredy-Edwin Esse
San Francisco peakontoriga Twilio esitas USA Väärtpaberikomisjonile ametliku avalduse aktsiate avalikuks esmaemissiooniks. Kaheksa aastat tagasi asutatud firma on erainvestoritelt kaasanud üle 223 miljoni dollari ning nüüd võeti vastu otsus kaasata ligi pool sellest summast ehk kuni 100 miljonit dollarit avalikult turult. Aktsia hakkab kauplema New Yorgi börsil lühendi TWLO all.
Twilio pakub ettevõtetele pilvetehnoloogial põhinevat kommunikatsiooniplatvormi, mis võimaldab hääl- ja sõnumside ning WebRTC rakendused integreerida oma äritarkvaraga. Twilio platvormi kasutab firma sõnul üle miljoni arendaja.
Twiliol on üllatavalt tugev seos Eestiga nii mitmeski mõttes. Üle kolme aasta on töötanud firma tootearenduse juhina endine Skype’i tiimiliige Ott Kaukver. Twiliosse raha paigutanud investorite hulka kuulub ka Eesti juurtega Silicon Valley üks kuulsamaid riskikapitaliste Steve Jürvetson, kelle firma Draper Fisher Jurvetson on firmas osanik.
Kõige tugevam side Eestiga on Twiliol Tallinnas asuva arenduskeskuse kaudu, mis avati 2015. aasta alguses. Tallinna kontor, milles töötab alla 50 inimese, vastutab tarkvaraarenduse ja innovatsiooni, süsteemide halduse ning Twilio ülemaailmselt kasvavale kliendibaasile toe pakkumise eest. Firma kodulehe andmeil otsib Twilio praegu Tallinna kontorisse kuut uut töötajat.
Finantsnäitajad lõpuks teada
“Meie rahvusvaheline klientuur kasvab kiiresti. Sellepärast on Eestisse arendusüksuse loomine ja meie arendusvõimekuse kasvatamine Twilio klientide vajaduste rahuldamise seisukohast väga tähtis,” ütles eelmisel aastal Twilio tootearendust juhtiv Ott Kaukver.
“Otsime aktiivselt lisa enda arendustiimidele. Need inimesed vastutavad Twilio globaalsele kommunikatsiooniplatvormile lisanduvate uute toodete eest,” lisas ta. Twiliol on lisaks San Franciscole ja Tallinnale kontorid veel kaheksas maailma linnas.
Twilio IPO prospekt on nüüd avalikult kättesaadav, tänu millele saime heita pilgu firma finantsidele ja üldisele olukorrale. 2015. aasta käive oli 166,92 miljonit dollarit, mille pealt saadi 35,5 miljoni dollariline puhaskahjum. Firma toob välja, et vaid 15% nende klientidest asub väljaspool USAd, mis juhtkonna sõnul on risk. Firma rõhutab vajadust laiendada klientuuri kogu maailmas. Esimese kvartali seisuga oli ettevõttel 28 000 aktiivset klienti, kes viimase kuu jooksul oli kulutanud vähemalt viis dollarit.
Esialgu ei ole teada, millal Twilio börsidebüüdi teeb, kuid asjatundjate sõnul võib see juhtuda juba “lähiajal”. Tegu oleks kõigest kolmanda tehnoloogia-IPOga sel aastal, mis on madalaim number pärast 2009. aasta majanduskriisi.
Erafirmad on alates läinud aastast hoidnud end börsidelt eemale, sest erainvestoritelt saadud raha ja kõrged valuatsioonid pole teinud börsidebüüti vajalikuks. Sel aastal on aga erainvestorid hakanud rahakotte koomale tõmbama, osalt just seetõttu, et paljud firmad pole börsile läinud ja seetõttu pole erainvestorid saanud osalusi idufirmades rahaks teha.
Kas Twilio avab uksed teistele?
Twilios nähakse lõpuks lootust, et tugeva mainega firma suudab läbi viia eduka IPO ning avada taas tee teistele ettevõtetele. Börsil sõltub väga palju investorite meelestatusest, mistõttu, kui üks firma suudab eduka börsidebüüdi teha, paraneb investorite tuju ja ka börsidebüüti sihtivate ettevõtete enesekindlus.
Samamoodi võib Twilio edukas debüüt olla suureks abiks paljudele idufirmadele, kes ei plaani börsile minna, aga soovivad riskikapitalistidelt või äriinglitelt raha laenata. Igasugune positiivne impulss on hetkel languses Silicon Valleyle vägagi teretulnud.
Twilio börsidebüüt pakub eesti investoritele omapärast võimalust saada osa siin tegutsevast ettevõttest, kelle edusse omajagu eestlasi ka panustab. Firma, mille tippjuhtide hulgas on eestlane ning millel on arenduskeskus Eestis, peaks kahtlemata saama kodumaistelt investoritelt suuremat tähelepanu.
Teistpidi on Twilio vägagi omapärane investeerimisvõimalus, saamaks osa seni avalikult kättesaamatuks osutunud ettevõtetest. Twilio üks suuremaid kliente on taksoteenuseid vahendav Uber, kes tõenäoliselt veel niipea börsile ei trügi. See on küll pikk ring, aga Twilio on tõenäoliselt kõige lähem investeering Uberile, mis hakkab eksisteerima.
Twilio suurim klient on üle miljardi igakuise aktiivse kasutajaga WhatsApp. Ülipopulaarne suhtlusrakendus kasutab Twilio tehnoloogiat praeguste ja uute kasutajate identifitseerimiseks. WhatsApp tõi sisse 15% Twilio käibest selle aasta esimeses kvartalis. Probleem on aga selles, et neil puudub omavaheline pikaajaline leping, mis tähendab, et WhatsApp võib iga kell Twiliole ära öelda ja märkimisväärne osa firma käibest oleks kadunud.

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 18.07.24, 11:28
Kulla hind hüppas uute rekorditeni, 2500 dollari tase on käeulatuses
Kulla hind tõusis nii dollaris kui euros uute rekorditeni. Turgude hinnangul on pärast Föderaalreservi juhi Jerome Powelli esmaspäevast sõnavõttu aina tõenäolisem, et keskpank otsustab juba septembris intressimäärasid kärpida. Just see andis lühiajalist pilti vaadates kullale tõuke ületada maikuus saavutatud tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele