Mait Kraun • 22. august 2016 kell 13:45

Leedu sõlmis hiiglasliku militaartehingu

Leedu lipp  Foto: EPA

Täna sõlmis Leedu oma uuema ajaloo suurima kaitselepingu, millega ostab Saksa tootjalt sõjatehnikat peaaegu 386 miljoni euro eest.

Leppele kirjutasid alla Leedu kaitseminister Juozas Olekas ja sõjatehnikat Boxer valmistav konsortsium ARTEC, vahendas Saksamaa välisministeerium. Leppe sisu on konfidentsiaalne, tingimusi ei avaldata, kuid Leedu kaitseministri sõnul lähevad 88 Boxeri soomukit riigile maksma 385,6 miljonit eurot.

Soomukid jõuavad Leetu pikkamööda alates 2017. aastast. ARTEC on kahe sõjatööstuse hiiu – Kauss-Maffei Wegmanni (KMW) ja Rheinmetalli – ühine ettevõtmine. Leedule müüdavatel soomukitel on peal keskmise kaliibriga relvad ning kaugjuhitav torn. KMW toodab 53 soomukit ning Rheinmetall 35 soomukit.

Boxer on üks paremini kaitstud 8x8 soomukeid maailmas. See kaitseb meeskonda miinide, improviseeritud lõhkekehade ja otsese tule eest. Sõjamasinad on ka väga mobiilsed – nii teedel kui ka raskemal maastikul, teatas KMW. 

Hetkel kuum