Kristel Härma • 2. september 2016 kell 13:28

Peterson: Ross on haigekassa juhtimisega hakkama saanud

Peep Peterson ei arva, et haigekassa juht Tanel Ross peaks tagasi astuma.  Foto: Raul Mee

Haigekassa nõukogu liige Peep Peterson nõustus peaminister Taavi Rõivase arvamusega, et kahjumis haigekassa nõukogu tuleks kärpida. Juhi tagasiastumist ta ei poolda.

Peaminister Taavi Rõivas kohtub praegu tööandjate ja ametiühingute juhtidega, et leida lahendust haigekassa oodatust suuremale kahjumile. Rõivas ütles ERRi uudisteportaalile, et valitsus tahab kärpida haigekassa liialt suurt ja hajunud vastutusega nõukogu.

„Praegu on tõesti koosseis väga suur. Seal on ka meditsiinilise taustaga inimesi ja tuleb kindlasti mõelda, kuidas seda väärtust hoida. Teisest küljest tõesti vastutus natuke hajub ja ei ole seda efekti, mis nõukogul võiks olla,“ leidis ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson, kes kuulub ka töötukassa nõukogusse, mille efektiivsuse tahab Rõivas eeskujuks võtta.

Petersoni arvates tunneks väiksem nõukogu suuremat vastutust kahjumisse viinud olukorra lahendamisel. Ta rõhutas, et 33 miljoni euro suurusest kahjumist kulus vaid 11 miljonit erakorralisteks haigestumusteks. „Mis iganes epideemia puhkemise puhuks peab ju see kate olema ja tegelikult see reserv on olemas, nii et selles mõttes 11 miljonit 33st ei ole probleem. Probleem on see, et ülejäänud 22 suhtes ei võeta otsuseid vastu, aga need on juba poliitilised, nii et tõesti ka nõukogu tasemel väga põhimõttelised suunavad reformid on vajalikud,“ leidis Peterson.

Peterson ei arvanud, et probleem oleks haigekassa juhi Tanel Rossi kehvas juhtimises. Äripäev kirjutas sel nädalal juhtkirjas, et Ross peaks ametist tagasi astuma, millega Peterson aga ei nõustunud. „Minu hinnangul saab ta väga hästi oma tööga hakkama,“ ütles ta.

Petersoni sõnul on probleem selles, et haigekassa rahastus on SKPst 6,4 protsenti, mis on aga tüüpiline Ida-Euroopa tase. „Kui me tahaksime Skandinaavia tasemel teenuseid saada, siis tuleb ka natuke seda rahastust muuta. Me räägime ikkagi paarisajast miljonist eurost, mida tuleb hakata leidma ja sellega tuleb tegeleda väga tõsiselt,“ sõnas Peterson ja lisas, et seejärel tuleb vaadata edasi, kuhu investeerida, et rahva tervis läheks paremaks. „Kõige olulisem ei ole ju tegelikult mitte haigekassa eelarve, vaid see, kas rahva tervis läheb üles või alla. Kogu ülejäänud majandus sõltub sellest.“

Hetkel kuum