Sirje Rank • 13. oktoober 2016 kell 10:51

Šotimaal võib tulla uus referendum

Nicola Sturgeon Šoti iseseisvuspartei aastakonverentsil  Foto: Scanpix/Reuters

Šotimaa peaminister Nicol Sturgeon ütles täna, et esitab tuleval nädalal eelnõu, mis võib viia Šotimaal uue iseseisvusreferendumi korraldamiseni.

Sturgeoni sõnul ei ole Suurbritannia peaministril Theresa May'l mandaati Šotimaad Euroopa Liidust välja viia - juunis toimunud referendumil hääletas 62% šotlastest Euroopa Liitu jäämise poolt.

Sturgeon hoiatas May'd, et kui Suurbritannia EList lahkumise kõnelustel Šotimaa huvisid kaitsta ei suudeta, peavad inimesed enne Suurbritannia liidust lahkumist saama uue võimaluse iseseisvumise küsimuse üle otsustada. Ja see oleks juba täiesti uus debatt, mitte 2014. aasta referendumi kordamine, mil šotlased hääletasid Suurbritanniast lahkulöömise vastu.

„Me ei saa eeldada, et inimeste vaated – poolt või vastu – oleksid täna samad, mis kaks aastat tagasi,“ ütles Sturgeon. „Meil tuleb argumendid värske pilgu ja avatud meelega uuesti üle vaadata. Vaja on selget ettekujutust, mida iseseisvumine kaasa tooks ja võita sellele toetus,“ vahendas Financial Times.

Šotimaale oleks EList lahkumine selgelt majanduslikult kahjulik, ütles Sturgeon. 

Hetkel kuum