Sirje Rank • 26. oktoober 2016 kell 8:00

Gazpromile Brüsselist soodne kokkulepe

Gazpromile Brüsselist soodne kokkulepe  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Komisjon sõlmis eile Gazpromiga kokkuleppe, mis võimaldab Vene gaasihiiul kasutada suuremat mahtu torujuhtmes Opal, mis on peamisi ühendusi Läänemere alt kulgeva gaasijuhtme Nord Stream ning Saksamaa ja Kesk-ja Ida-Euroopa turu vahel, kirjutas Wall Street Journal kahele informeeritud allikale viidates.

See on märk, et EL ja Venemaa parandavad oma ärisuhteid, samal ajal kui Süüria pommitamine on lääneriikide ja Venemaa vahel pingeid lisanud. Alles läinud nädalal Ülemkogul kaalusid Euroopa Liidu liikmesriigid Venemaale täiendavate sanktsioonide kehtestamist, mis eelkõige Itaalia vastuseisu tõttu ära jäid.

Veel sel nädalal võib sündida lahendus ka laiemas ELi ja Gazpromi vastuseisus, kus Brüssel süüdistas Vene gaasihiidu monopoolse positsiooni kuritarvitamises. Täna kohtub ELi konkurentsivolinik Margrethe Vestager Gazpromi nõukogu aseesimehe Aleksandr Medvedeviga, et võimalikku lahendust arutada.

Alates Opali torujuhtme valmimisest 2011. aastal on Gazprom saanud sellest kasutada vaid 50%, kuna ELi reeglite järgi tuleb torujuhtme omanikul ruumi jätta ka konkureerivatele tarnijatele. Nii on pool Opali läbilaskevõimest jõude seisnud.

Teisipäeval sündinud kokkuleppe järgi jääb Gazpromile endiselt õigus kasutada 50% Opali läbilaskevõimsusest (koguvõimsus on aastas 36 miljardit kuupmeetrit gaasi), 10-20% võimsusest peaks jääma alternatiivsetele tarnijatele ning 40-30% võimsusest tuleks panna oksjonile, millel võiks siis osaleda ka Gazprom ise, kirjutas WSJ.

Agentuuri Bloomberg palutud kommentaari peale WSJ artiklile vastas Euroopa Komisjon, et Opali torujuhtme kohta pole veel otsust tehtud.

Opali torujuhtme kaudu on Gazpromil võimalus veelgi suurem osa oma gaasitransiidist Euroopasse Ukrainast mööda juhtida.

Hetkel kuum