Trump ihkab brittidega Reagani-Thatcheri erisuhet

Margaret Thatcher ja Ronald Reagan aastal 1988  Foto: Scanpix/Reuters
Sirje Rank • 11. november 2016 kell 9:30

USA presidendivalimised võitnud Donald Trump ütles Suurbritannia peaministrile Theresa Mayle, et näeks hea meelega niisama lähedase suhte tekkimist, kui oli 1980ndatel toonase USA presidendi Ronald Reagani ja Suurbritannia peaministri Margaret Thatcheri vahel.

Trump ütles May’le, et Suurbritannia on tema jaoks isiklikult ja USA jaoks väga eriline koht ning et ta on valmis esimesel võimalusel Suurbritannia peaministrit Washingtonis võõrustama, vahendas agentuur Bloomberg.

USA ja Suurbritannia erisuhtest on räägitud Suurbritannia peaministri Winston Churchilli aegadest alates. Thatcheri ja Reagani vahel oli ka väga tihe isiksustevaheline klapp.

Trump on kiitnud brittide referendumil tehtud otsust Euroopa Liidust lahkuda ning lubanud, et uute kaubanduslepingute sõlmimisel on britid kindlasti järjekorra eesotsas. Mitte lõpus, nagu ütles Brexiti eest hoiatanud president Barack Obama.

Trump on ähvardanud valla päästa kaubandussõja Hiinaga, brittidele näib aga terendavat eeliskohtlemine.

„Ma arvan, et meil tuleks seda võtta sõna sõnalt, mida USA järgmine president räägib oma tunnetest meie riigi vastu,“ ütles Suurbritannia välisminister Boris Johnson. „Ta on tehingute mees, ta tahab meiega vabakaubanduslepingu sõlmida, ja ma arvan, et see on meile Suurbritannias väga hea võimalus tugineda sellele erisuhtele Ameerikaga.“

Hetkel kuum